“Върджин Орбит” получи лиценз за първо изстрелване в Космоса от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
80

Британската компания “Върджин Орбит” (Virgin Orbit) получи лицензи за първото в историята изстрелване в Космоса, осъществено от Великобритания, съобщават “Ройтерс” и ДПА, позовавайки се на Управлението за гражданска авиация.

Компанията на Ричард Брансън е изпълнила всички законови изисквания за обществена безопасност и опазване на околната среда, както и всички международни задължения за 15 месеца, се посочва в изявлението на Управлението за гражданска авиация.

“Върджин Орбит” планира изстрелване от космодрума Корнуол на летище Корнуол Нюкий през следващите седмици. Мисията, наречена “Start Me Up” в чест на рок групата “Ролинг стоунс”, ще включва модифициран самолет “Боинг 747” (“Джъмбо джет”) на компания “Върджин Атлантик” (Virgin Atlantic) и ракета “ЛончърУан” на “Върджин Орбит”.

Самолетът ще излети хоризонтално от новото съоръжение на летище Корнуол Нюкий, носейки ракетата, преди да я пусне на около 11 000 метра над Атлантическия океан, южно от Ирландия.

След старта самолетът ще се върне на космодрума. Ракетата ще запали двигателя си и ще изведе в орбита множество малки спътници с различни граждански и отбранителни приложения. Това ще бъдат първите сателити, изстреляни в Космоса от Европа.

Досега спътниците, произведени във Великобритания, трябваше да бъдат изпращани до чуждестранни космодруми, за да бъдат изведени в Космоса.

“Това е още един важен етап в осъществяването на първото изстрелване в орбита от бреговете на Великобритания и тези лицензи ще помогнат на “Върджин Орбит” в последните им приготовления за старта”, каза Тим Джонсън от Управлението за гражданска авиация.

По думите на главния изпълнителен директор на “Върджин Орбит” Дан Харт “получаването на лицензите за обхват и изстрелване приближава “Върджин Орбит” с още една стъпка към първото изстрелване на сателит от територията на Великобритания”.

Министърът на транспорта Марк Харпър заяви: “Днес сме с една стъпка по-близо до отварянето на галактическата врата на Великобритания, след като “Върджин Орбит” получи исторически лиценз, който позволява първото изстрелване в Космоса, осъществено от страната.”

“Планираното изстрелване укрепва позицията ни на водеща космическа нация, тъй като гледаме към бъдещето на космическите полети, което може да стимулира растежа и иновациите в сектора, както и да създаде хиляди работни места”, допълва Харпър.

Британското правителство се надява, че през следващото десетилетие изстрелването на космически кораби с търговска цел ще донесе на икономиката на страната 3,8 милиарда британски лири (4,6 милиарда щатски долара).
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!