Ваксини има; но кога животът ще бъде отново нормален

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
153

Във Великобритания и САЩ започнаха масови кампании за ваксинация срещу COVID-19. Вълнението се натрупва – накрая се вижда краят на коронавирусната криза, пише агенция “Ройтерс”.

Предполага се, че ваксината на Pfizer / BioNTech и останалите в процес на разработка ще намалят тежестта на заболяването, ще намалят предаването на вируса SARS-CoV-2, ще осигурят имунитет на населението и ще върнат човечеството към нормалността на ерата отпреди COVID-19.

Но все още остават редица въпроси за това колко защита предлага ефективната ваксина, на кого и за колко време.
Стартирането на програма за масова ваксинация е важна първа стъпка към прекратяване на тази пандемия. И то бе направено сравнително бързо. Производството на ефективна ваксина срещу инфекциозно заболяване е дълъг процес, който обикновено отнема няколко години.

Разработването на ваксината COVID-19 тази година, от друга страна, беше изключително бързо. То показа колко бързо може да се постигне научно развитие чрез съвместна упорита работа. През 2020 г. са разработени 61 ваксини, като редица от тях са в клинични изпитвания, а някои отчитат над 90% ефикасност срещу COVID-19. Няма съмнение, че е настъпила година на забележителен напредък.

Но дори когато са широко използвани, ефикасността на ваксините в исторически план не е гарантирана. Само една болест, едрата шарка, е била наистина унищожена – и постигането на това отне повече от 200 години. Междувременно продължаваме да съществуват болести като полиомиелит, тетанус, морбили и туберкулоза, като широкото използване на ваксини помага за защита на уязвимите групи хора. Така че все още не се знае дали имунизацията ще премахне COVID-19 завинаги.

Има и други въпроси, на които също са нужни отговори. Ефикасността на ваксината по време на клинично изпитване се измерва с това колко случая са възникнали във ваксинираната група. За да се установи ефикасността в общото население, са необходими допълнителни подробности за това дали тези случаи са предимно леки или включват значителен брой умерени и тежки случаи.

Необходима е и яснота за предаването – ще спре ли ваксината асимптоматични случаи или тези с много леки симптоми на COVID-19 от това да разпространят вируса? Неотдавнашното възраждане на вируса предполага, че предаването на COVID-19 не се забавя и че е нужна блокираща предаването ваксина, за да спре наистина пандемията. Ваксината за намаляване на тежестта ще предотврати смъртните случаи и поражението на болниците, но няма да спре разпространението.

Трудно ли е да се оцени дали ваксината Pfizer / BioNTech или другите ваксини в късни етапи на изпитвания ще постигнат това, тъй като това ще изисква рутинно тестване на всички участници в опитите, както и техните контактни лица – това е трудно да се направи при толкова голям брой. Вместо това, докато ваксините се разпространяват в Обединеното кралство и САЩ, последващите ефекти ще бъдат внимателно наблюдавани.

Друг аспект е колко добре ваксината може да действа в различни възрасти и рискови групи. И накрая, възниква въпросът колко дълго ще продължи имунитетът.

Хората трябва да бъдат наблюдавани и проследявани три, шест и дванадесет месеца след получаване на ваксината, за да се оценят различните нива на защитни антитела в кръвта им.

Не може да се чака цяла година за отговора на тези въпроси. Математическото моделиране на възможни епидемични траектории с различни сценарии може да бъде полезно.

Математическото моделиране е сред основните методи за взимане на политически решения в световен мащаб по време на пандемията, тъй като е начин да се оценят потенциалните ефекти, както на немедикаментозни интервенции – като затваряне или различни стратегии за тестване, проследяване и изолиране – така и фармацевтични интервенции като ваксина или антивирусно лечение.

Моделирането може да ни помогне да се проучи какъв ще бъде ефектът от различните нива на ефикасност и обхват на ваксината (процент на ваксинираните хора) върху репродуктивното число R (който показва скоростта на предаване в популацията) или върху броя на случаите на COVID-19 и смъртни случаи. Също така може да се изследват потенциалните разлики между ваксината, която намалява тежестта, тази, която блокира предаването, и тази, която прави и двете. Може да се направи модел как тези резултати се променят, ако се комбинират различни нива на коронавирусни ограничения с различни ваксини.

Така че за съжаление все още е твърде трудно да се каже дали животът ще се нормализира през следващата година.

Добрата новина е, че комбинирайки резултатите от наскоро започналите масови кампании за ваксинация във Великобритания и САЩ с математическо моделиране, скоро ще има някои от отговорите.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!