Ваксина срещу Covid-19 ще има най-рано след година, според ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
70

ЕС се опасява, че когато тя бъде одобрена, няма да има достатъчно доставки от нея

 

Снимка: БТА
Ваксина срещу коронавируса може да бъде одобрена след около година, като това е оптимистичният сценарий, съобщи Европейската агенция за лекарствата, предава Reuters.

Докато светът се надпреварва да разработи ваксина, Европейският съюз, силно засегнат от Covid-19, се опасява, че може да няма достатъчно доставки от нея, когато е готова – особено ако тя е разработена в САЩ или Китай.

Европейската агенция по лекарствата, която е в контакт с 33-ма разработчици на ваксина, прави всичко възможно, за да ускори процеса на одобрение, заяви ръководителят на звеното за ваксини Марко Кавалери. Той обаче е скептичен към твърденията, че е възможно ваксината да е одобрена до септември, тъй като създаването ѝ започва от нулата.

Кавалери отхвърли възможността да се пропусне третата фаза на тестването за ваксина, която според него ще бъде необходима, за да е сигурно, че медикаментът е безопасен и ефективен.

Той разкри, че ЕМА също разглежда 115 различни лечения и терапии за коронавирус, който е уби близо 300 хил. души в световен мащаб, според данните на Световната здравна организация. По негови думи някои от тези лечения могат да бъдат одобрени в Европа още това лято, но не уточни кои.

Водещ европейски законодател настоя Европейският съюз трябва да заобикаля правата на интелектуалната собственост на фармацевтичните компании, ако ваксината бъде разработена извън Блока. Според него това би бил знак за страховете на ЕС от изоставане в глобалната надпревара.

„Ако ваксината е разработена за първи път извън Европа, ние трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че тя е действително достъпна за всички страни“, заявява Петер Лийз, който е виден член на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия, също като канцлера Ангела Меркел.

„Разчитаме на диалог и сътрудничество, но трябва да очакваме други да отхвърлят диалога и сътрудничеството. Ето защо се нуждаем от план Б”, смята Лийз.

Той призова правителствата на ЕС и Европейската комисия да обмислят отказ по правилата на Световната търговска организация, който позволява на държавите да произвеждат генерични лекарства без съгласието на фармацевтичните компании, които са ги разработили и все още притежават интелектуални права.

САЩ и Китай странят от глобалната кампания за финансиране, насърчена от ЕС, която събра 8 млрд. долара за изследвания, производство и разпространение на евентуална ваксина и лечение за заразата този месец.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!