В центъра на Атина 20% от магазините са празни

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
395

Икономическата криза сякаш за добро удари потребителите, тъй като спадна търсенето,

но “постави на колене” пазара, пише в. “Катимерини”. 

Един от всеки четири магазина по централните търговски улици на Атина е хлопнал кепенци и стои незает, а това означава, че кризата е затворила 505 магазина, което е  14.8 на сто от магазините в центъра на Атина, предаде БТА. За други квартали на столицата този процент застрашително се доближава до 20 на сто, сочи изследване, цитирано от вестника.

Гърците започват да усещат дълбочината на кризата в портфейлите си. След десетилетия безконтролно харчене няма съмнение, че е дошло време “сметката да бъде платена”, каза главният редактор на “Катимерини”, цитиран от CNNmoney.

Спадът в икономиката на Гърция се усеща, преминавайки по централните атински улици. Близо 20% от търговските площи са празни, в очакване на нов наемател. Според Константин Михалос, президент на Атинската стопанска и търговска камара, през последните 6 месеца около 17 000 фирми от малкия бизнес са преустановили работа в Атина и областта Атика.

Междувременно цените на стоките са се повишили с около 5%, а безработицата е скочила от началото на годината с 12%. За същия период на 2010 г. собственици на малък бизнес в централните атински райони отчитат спад в оборота с между 20% и 30%. В момента гърците плащат 23% ДДС след последното му увеличение от 1 юли.

За да отговори на условията на Брюксел за заем от 110 млрд. евро, гръцкото правителство съкрати заплатите с около 20%, повиши данъците, замрази разплащанията към бизнеса, а на 8 юли беше приета реформа, която фиксира пенсионна възраст на 65 години и намали пенсиите.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!