В ЕС смятат, че Великобритания нарочно действа хаотично по Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
401

Такова подозрение изрази и премиерът на Малта, заявявайки, че не съществуват неподготвени представители на Лондон
Подходът на Великобритания спрямо Brexit изглежда толкова хаотичен, че кара някои страни от Европейския съюз да смятат, че това е хитър план на правителството на Тереза Мей, пише The Independent.
Някои европейски дипломати смятат, че раздорите, противоречията и объркването на Лондон са прекалено нелепи, за да са истина, и може да са част от сложен блъф с цел преструване, че Великобритания няма план за Brexit.
„Мисля, че това е тактика: те се борят за време под претекст, че в Лондон цари хаос. През септември те ще затрупат с документи (с позиции – б.р.) по фронтовите линии – точно темите, за които те знаят, че ние (останалите страни-членки на ЕС – б.р.) сме разделени”, коментира едно търговско аташе.
Друго аташе от южноевропейска страна също не може да повярва, че Великобритания може да е толкова неорганизирана. „Имат ли стратегия? Или те блъфират с ЕС? (…) Би могло да е стратегия, защото британците са винаги толкова организирани”, коментира той.
Подозрението, че Лондон наистина може да е толкова хаотичен, беше повторено от премиера на Малта Джоузеф Мускат, чиято страна до миналия месец председателстваше Съвета на ЕС. „Живял съм във Великобритания, познавам британския манталитет. Хората, които казват, че британците не знаят какво правят, грешат. Неподготвен представител на британското правителство просто не съществува. Проблемът не е, че Лондон е лошо подготвен, а че ЕС е подготвен изключително добре”.
Други европейски дипломати отхвърлят идеята за хитър блъф от страна на Лондон, като един от тях коментира, че ако очевидният хаос наистина е измама, чиято цел е да създаде фалшиво чувство за сигурност в Брюксел, то той е толкова сложен, че е заблудил даже преговарящите от името на Великобритания. „Единствените, които знаят истината, са самите британци. Дали са готови, или се опитват да танцуват някакъв много странен балет, който ние не разбираме напълно?”, добавя дипломатът от ЕС.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!