Каква работа търсят у нас българите, връщащи се от чужбина

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1378

Увеличава се броят на кандидатите, които търсят възможности да стартират свой собствен бизнес
Българите, които са учили в чужбина и се връщат у нас да работят, предпочитат области за кариерно развитие в мениджмънта, маркетинга, консултантските услуги, ИТ и финансите. Това показват данните на сдружение „Тук-Там“ и фондация „Идентичност за България“, които организират най-големия кариерен форум, помагащ за реализацията на българите, завръщащи се в страната след обучение и работа в чужбина – форум “Кариера в България”.
В последните две години организаторите забелязват и все по-голямо търсене на професиите в секторите образование, неправителствен сектор, изкуство и култура, съобщава Дарик.
43% от участниците във форума са търсили възможности за реализация на мениджмънт позиции. Около 1/3 от участниците са проявили интерес към кариера в областите на маркетинг/ПР и консултантските услуги. Четвърт от участниците са търсили реализация в професии, свързани с информационни технологии.
В последните години се повишава и интересът към хуманитарните професии и такива с обществено полезна цел.
Увеличава се и броят на кандидатите, които търсят възможности да стартират свой собствен бизнес в България.
В тазгодишното десето издание на форума се очаква да се включат над 100 работодатели – представители на стартъпи и неправителствени организации, както и големи български и международни работодатели и агенции за подбор на персонал.
През годините близо 10 000 българи, получили образование или работен опит в 85 държави са посетили безплатно форума. От 2008 г. до сега близо 500 фирми са имали щанд или презентация на кариерното събитие, с които са се представили пред потенциални кандидати.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!