В Англия тийнейджърите ще могат да решават сами дали да се ваксинират срещу КОВИД при определени условия

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
204

 

Снимка: iStock

Здравният персонал може самостоятелно да решава дали децата в дадено училище ще получат ваксина срещу COVID, независимо от желанието на родителите им. Това гласят правителствените указания, публикувани в сряда, докато някои учители и директори се страхуват от протести, съобщава „Гардиън“, цитиран от Сега. Според новите указания, ваксинациите за деца на възраст от 12 до 15 години ще се прилагат от екипи на Службата за имунизация в училищна възраст, които вече извършват ваксинации срещу грип и човешки папилома вирус (HPV) в Англия. Ролята на училищните власти ще бъде ограничена до предоставяне на място и разпространение на информация и формуляри за съгласие на ученици и родители.

В случаите, когато родителите откажат, но детето желае да се ваксинира, ваксинационните екипи ще определят дали то е в състояние да вземе информирано решение, известно като „компетентност на Гилик“ — и ще полагат всички усилия да се свържат с родител, за да проверят преди да продължат”. „Компетентност на Гилик“ е термин в медицинското право на Англия и Уелс, относно случаите, когато трябва да се установи дали дете под 16-годишна възраст е в състояние да даде съгласие за своето собствено медицинско лечение, без да е необходимо родителско разрешение или информираност. „Ако родител възразява срещу това детето му да бъде ваксинирано, но детето иска да бъде ваксинирано и се прецени, че е „компетентно по Гилик“, здравният специалист ще се опита да постигне споразумение между родителя и детето. Родителят обаче не може да отмени решението на дете, „компетентно по Гилик“, се посочва в указанията. В този случай детето ще бъде ваксинирано.

В случаите, когато родителите отказват съгласие и детето не се смята за „компетентно по Гилик“, или не желае да бъде ваксинирано, указанията на британската агенция за здравна сигурност казват, че ваксина няма да бъде поставена. Според Националната здравна служба, „компетентността по Гилик“ е налице, когато децата под 16-годишна възраст „могат да се съгласят със собственото си лечение и се прецени, че имат достатъчно интелигентност, компетентност и разбиране, за да оценят напълно какво включва лечението им“. Някои директори остават притеснени, че родители, които се противопоставят на ваксинацията, могат да се опитат да се свържат директно с училището на детето си, въпреки че училището не играе никаква роля във вземането на решението.

В указанията училищата са предупредени да се подготвят за протести или други възможни действия. „Знаем, че някои училища получават агитационни писма и имейли с дезинформация относно програмата за ваксинация и биха искали съвет как да се справят с протестите, в случай че ваксинациите трябва да се проведат в училище”, се казва в документа. Здравните служби на Обединеното кралство тази седмица решиха да разширят доброволните единични дози ваксина Pfizer/BioNTech за деца на възраст от 12 до 15 години, след като Съвместният комитет по ваксинация и имунизация по-рано обяви, че ползите от имунизирането на тази възрастовата група са по-малко очевидни, отколкото при по-възрастните тийнейджъри.

Джеф Бартън, генерален секретар на Асоциацията на училищните и колежански ръководители, заяви, че приветства насоките, от които става ясно, чия е правната отговорност за предлагането на ваксини от училищната имунизационна служба — след съобщенията на училищни директори, че са получавали писма от групи за натиск. „Указанията са абсолютно ясни — училищата не носят отговорност за посредничество между родители и деца, които може да не са съгласни дали да позволят ваксинацията или не. Това е ролята на регистрираните медицински сестри в службата за имунизация на децата в училищна възраст“, каза Бартън.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!