Ужасна статистика за българските деца и наркотиците

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
140

Нова притеснителна статистика за българските ученици показва, че близо 15 на сто от децата са посягали към дрога, а средната възраст за първа среща с леките наркотици е 14 години. Това показва проучването на Националната пациентска организация. Първо тийнейджърите пробват така наречените инхаланти, сред които е и райският газ, съобщава NOVA.

След една безсънна нощ – първо в Бърза помощ в Правец, а след това в линейка на път към токсикологията на “Пирогов”, изминалите 24 часа за семейството на Елица Йорданова преминават по-спокойно. По-малкият й син вече е у дома, буден е и се възстановява.

“Ние сме го пуснали с приятели да се разхожда. Имаме му доверие. В Правец е тихо, почти няма шанс такова нещо да се случи. Не сме очаквали заведение, което през деня работи като кафе, вечерта да е дискотека”, каза майката на 15-годишното момче.

Тестът с дрегер на тийнейджъра показва 1,43 промила алкохол в кръвта. Количеството вдишан райски газ обаче не може да се установи.

“Доколкото може да си спомни, видял е, че работи дискотека – влязъл е вътре. Имало е чаши и бутилка с водка – решил е да опита. Разбрахме, че вътре се е продавал също райски газ – и това е употребил”, разказва Елица Йорданова.

Семейството на момчето живее в Холандия и се прибрало у дома само за лятната почивка. “В Холандия не може да се стигне до такова нещо, не ги пускат в дискотеките до 21-годишна възраст”, категорична е майката.

У нас обаче проблемът е все по-често срещан. Според последното проучване на пациентската организация сред ученици най-голям процент прибягват до марихуана, амфетамини и кокаин. Според д-р Станимир Хасърджиев децата у нас не са подготвени за среща с наркотични вещества. “Голяма част от тях смятат, че е абсолютно безвредно да се пуши марихуана”, каза още той.

До момента при проверки по Черноморието и в столицата контролните органи са установили над 10 заведения, в които се предлага райски газ на непълнолетни.
burgas24.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!