Успех на бунтовниците срещу Кадафи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1134

Либийските бунтовници съобщиха, че са на път да превземат крайбрежния петролен град Брега. Според един от бунтовническите командири това е най-важното място за петрола.

По думите на командира неговите хора са успели да влязат за кратко в града. Той изрази надежда, че днес или през следващите дни ще успеят да навлязат по-масирано в града.
Според анализатори, ако бунтовниците превземат Брега, това ще е решителна стъпка към отключването на петролните ресурси на Либия и свалянето от власт на Муамар Кадафи.
Авиацията на НАТО помага на бунтовниците, като атакува силите на лидера около града почти всеки ден.
От средата на месец февруари в Либийската Джамахирия започнаха масови протести срещу повече от 40-годишното управление на полковник Кадафи.
На 17 март Съветът за сигурност на ООН прие резолюция за установяването на зона, забранена за полети над Либия. На 19 март започна и коалиционната операция „Одисея Зора” срещу Либия, в която се включиха Великобритания, Франция, САЩ, Канада, Белгия, Италия, Испания, Дания, Норвегия.
В края на месец март ръководството на операцията в Либийската Джамахирия бе поето от силите на НАТО. Целта на операцията е обезпечаване на ембаргото за доставка на оръжия, както и на безпилотна зона и защитата на местното население.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!