Първа спокойна нощ на Острова, хакери атакуваха Блекбъри

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
449

Изминалата нощ във Великобритания премина спокойно, след като властите започнаха да овладяват размириците. Хакерска групировка атакува сайта на компанията за смартфони Блекбъри.

В столицата са разположени 16 000 служители на реда. Засилено полицейско присъствие има и в Манчестър, Ливърпул, Бирмингам и на други места. Властите заявиха, че обстановката там е нормална. На помощ на английските полицаи в някои градове пристигнаха техни колеги от Шотландия, съобщиха световните агенции.

Важна роля за намаляване на напрежението изигра вчерашното изявление на министър-председателя Дейвид Камерън, който каза, че правителството ще действа твърдо и последователно в борбата срещу уличните безредици, използвайки всички необходими средства, сред които гумени куршуми и водни оръдия.

Полицията започна масови арести на участници в размириците след разпознаване с помощта на видеозаписите от камерите за наблюдение. В Лондон са задържани 820 души, а срещу 279 заподозрени са повдигнати обвинения. В Манчестър са арестувани 115 човека.

Междувременно хакерска групировка атакува сайта на компанията за смартфони Блекбъри, след като тя обяви готовност да съдейства на полицията при разследването на размириците във Великобритания, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. Тийм Пойзън (Team Poison) пусна съобщение на страницата на сайта, в което заплашва фирмата, че ще оповести имена, телефони и адреси на нейни служители, ако тя предаде потребителски данни на властите.

Смята се, че някои мародери са координирали движенията си чрез услугата за незабавни съобщения на Блекбъри.

В посланието Тийм Пойзън подчертава, че не подкрепя нападенията над невинни хора и магазини при размириците.
“Ние напълно подкрепяме участниците в безредиците, които нападат полицията и правителството”, уточняват обаче хакерите. Според тях обаче, ако Блекбъри даде информация за свои клиенти на полицията, е възможно невинни хора да бъдат задържани, “защото са били на неподходящо място в неподходящ момент и притежават Блекбъри.

По закон британската полиция може да поиска данни от частни мобилни телефони, когато тази информация е свързана с престъпна дейност. Випусникът от Кеймбридж и сегашен координатор на учебната дейност в Лондонския университет Джейкъб Бард-Розенберг започна да раздава съвети чрез Туитър на британските погромаджии как да избягват арестуване и дава телефони на добри според него адвокати ако се стигне до задържане, предаде ИТАР-ТАСС. Бард-Розенберг препоръчва на участниците в уличните безредици да се маскират по-обстойно, а не просто да носят качулки. Ако някой от тях се види на снимките, които публикува Скотланд ярд, трябва да се отърве от попадналите в кадър свои дрехи и да промени външността си. Освен това Бард-Розенберг разпространи телефони на юридически фирми в случай, че някой има нужда от правна защита.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!