Уикилийкс: Лондон си е затварял очите за US касетъчни бомби

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
812

Великобритания, която беше сред първите страни, които подписаха  конвенцията за забрана на касетъчните муниции, е използвала пропуски в законодателството си, за да позволи на САЩ да разполага забранените бомби на британска територия, предаде Би Би Си.

Това е станало на остров Сан Диего, където американците имат голяма военна база, която беше използвана за двете войни в Залива срещу Саддам Хюсеин и талибаните, става ясно от документи в Уиклийкс.
С благословията на британското правителство Белия дом може да държи забранениете муниции на острова до 2013 г. Според военни анализатори Великобритания предпочита да си затвори очите, за да не изгуби доходите от наем, които получава за Сан Диего от САЩ.
Според тях Лондон си е затворил очите, за да не обтяга отношенията си със стратегическия евро-атлантически партньор. Касетъчните муниции бяха забранени на нарочна конференция през 2008 г., но водещи военни сили като САЩ, Русия, Пакистан, Китай, Индия и Пакистан отказват да се присъединят към конвенцията.
Касетъчните бомби представляват контейнер, който се хвърля от самолет или се изстрелва от артилерийска система. Той се отваря близо до земната повърхност и разпръсква в голям участък малки бомби, които би трябвало да избухнат при удар. Опасността от този вид оръжие е, че то оставя хиляди потенциално смъртоносни взривни устройства, които не експлоатират на момента и след края на конфликтите продължават да са опасност за цивилните. Така например при бомбардировките над южен Ливан 40 процента от касетъчните бомби не са избухнали.
От години правозащитни организации настояват да бъдат забранени всички видове касетъчно оръжие, тъй като представлява сериозна заплаха за цивилните.
Касетъчни бомби бяха използвани усилено във войната в Ирак и в Косово през 1999 г., както и по време на 34-дневната война на Израел с Хизбула в Ливан. Според доклад на благотворителната организация Handicap International found през последните три десетилетия от касетъчни бомби по света са загинали или са били осакатени повече от 11 000 цивилни. 98% от жертвите в 23 държави и региони, включително Ирак и Афганистан, са били цивилни.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!