Ройтерс: България бавно излиза от рецесията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
695

България, най-бедната страна от Европейския съюз, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали приходите, увеличи безработицата и удари популярността на правителството, съобщава Ройтерс в анализ за ключовите политически рискове в България.

Забавените реформи и несигурността във връзка с икономическата политика подкопават подкрепата за правителството на малцинството на премиера Бойко Борисов, въпреки че то все още изглежда стабилно, тъй като се радва на подкрепата на десните партии, а опозицията е слаба.
Икономическата криза, съчетана със скрити дефицити, разкрити през април, принудиха балканската страна да се откаже от плановете си за бързо влизане в еврозоната и принуди правителството да се бори с увеличаващите се фискални дефицити.
Правителството трябва да покаже резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да гарантира бързото влизане в Шенгенското безвизово пространство.
Правителството заявява, че икономиката ще нарасне с 3,6% през 2011 г., но много анализатори предвиждат по-бавен растеж от около 2%, тъй като бумът на пазара на недвижимите имоти и в строителството, който подкрепи предишния растеж, е малко вероятно да се повтори. Ако растежът остане слаб, данъчните постъпления ще са по-ниски от очакваното и социалните разходи вероятно ще са по-високи, което ще обърка плановете на правителството за намаляване на бюджетния дефицит наполовина до 2,5% от БВП догодина и ще увеличи дълговото бреме.
Ройтерс отбелязва, че трябва да се наблюдава дали растежът ще се различава от прогнозите на правителството. Малко е вероятно това да удари лева, тъй като той е вързан за еврото, но може да увеличи разходите по обслужването на дълга на България и да затрудни достъпа й до международните пазари.
Корупцията и организираната престъпност продължават да разяждат балканската страна 20 години след рухването на комунизма. Шурабаджанащината и необходимостта от раздаване на подкупи за осигуряване на бизнес сделки отблъскват чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж.
Усилията на правителството за справяне с организираната престъпност и корупцията бяха похвалени от ЕС, но все още не са осъдени корумпирани високопоставени служители и гангстери, което да докаже, че то е сериозно.
Неотдавнашното оправдаване на бивши членове на правителството и на криминални босове ще направи по-трудно за правителството да докаже, че може да наложи строго върховенство на закона.
Правителството планира да създаде две агенции за борба с корупцията и специализирани съдилища, които да ускорят делата срещу корумпирани служители и мафиотски босове, но е изправено пред съпротива от страна на съдебната система.
Ройтерс отбелязва, че трябва да се проследи дали правителството ще запази политическата си воля да се справи с корупционните практики. Това е малко вероятно да промени пазарите в краткосрочен план, но изпраща важен сигнал, че България се превръща в място за по-лесно правене на бизнес, заключава Ройтерс.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!