Учени: Коронавирусът може да предизвика и слепота

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
135

Това показва изследване на учени в Ню Йорк

 

Снимка: БГНЕС
Учени са установили, че коронавирусът може да предизвика рядка инфекция, която води до загуба на зрение, съобщи БГНЕС, позовавайки се на списание “Science Report”.
Изследването е проведено от екип от университета Хофстра в Хемпстед, Ню Йорк.
на очната ябълка.

Наличието на три случая на ендофталмит за толкова кратко време е изключително рядко и тъй като всички те са свързани със заразяване с COVID-19, е необходимо ново и по-задълбочено проучване, казват експертите.

От тримата пациенти единият починал от COVID-19, на друг трябвало да му бъде премахнато окото, а третият тежко заболял напълно е загубил зрението си.

Отбелязва се, че всички участници в наблюденията са били на възраст над 60 години.

Ендофталмитът е много рядка болест, но може да бъде причинен от вирус. Симптомите на инфекция включват зачервяване, болка, отделяне от окото, подуване на клепачите и намалено зрение.

Освен това преходът от кератит към ендофталмит също е много рядко явление. Друго проучване показва само 27 случая за 15 години, при които пациентът е развил ендофталмит, причинен от кератит.

Въпреки че е възможно кератитът да е свързан с COVID-19, понастоящем учените продължават изследванията си, за да докажат неоспорима връзка между заразата с коронавирус и тежките очни патологии.

По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!