Невролог: Има случаи на инсулт дори месец след прекаран COVID-19

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
93

Неврологичните симптоми на вируса са много и разнообразни

Снимка: Pixabay
“Наблюдаваме неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност дори и месец след прекарана инфекция. Засичаме и от типа инсулти месец след възстановяването”, каза неврологът д-р Ваня Денева пред bTV.

“Вече е доказано, че механизмът, по който коронавирусът атакува белите дробове и сърцето, е същият, с който атакува и нервната ни система”, каза още тя.

Д-р Денева обясни, че неврологичните усложнения и симптоми при COVID-19 се разделят на три различни степени. Най-леките усложнения са загуба на мирис и вкус, за които вече е доказано, че се дължат на неврологичен проблем, а не на локални проблеми.

Втората степен атакува съдовете на мозъчните обвивки и образува тромби.
Третата и най-тежка степен е, когато коронавирусът преодолее кръвномозъчната бариера и проникне в тъканите на мозъка. В този случай той може да причини различни увреждания и усложнения, сред които и енцефалит.

Д-р Денева допълни, че след прекаран COVID-19 един от най-честите и дългооставащи симптоми е бързата умора.

“Освен физическите белези често се наблюдава и емоционална лабилност, депресивност и различни болкови синдроми”, обясни още д–р Денева.
По публикацията работи: Ния Христова
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!