Убил ли е замърсеният въздух едно дете? Съд в Лондон ще реши

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
182

 

Предизвикало ли е замърсяването на въздуха в Лондон смъртта на едно момиченце? Седем години след смъртта на Ела съдът започна да разглежда обстоятелствата за смъртта на това момиченце в дело, което може да създаде правен прецедент.

Ела Аду-Киси-Дебра почина на 15 февруари 2013 г. от тежък пристъп на астма след близо три години повтарящи се пристъпи и над 30 хоспитализации за това заболяване. Тя е била на 9 години.

След първа поредица съдебни заседания през 2014 г. съдът установи, че тя е починала от остра дихателна недостатъчност, причинена от тежка астма. Тези изводи обаче бяха отменени през 2019 г. и беше наредено ново разследване поради нови научни данни.

Съдебният лекар, който е натоварен с откриването на причината за смъртта, вчера започна да изследва равнищата на замърсяване, на които е била подложена Ела, и след две седмици заседания ще определи дали те са предизвикали кончината й.

Ако той заключи, че замърсяването на въздуха е пряка причина за смъртта на Ела, това ще създаде прецедент във Великобритания.

“Геологично бавно”

Майка й Розамунд Аду-Киси-Дебра се надява най-после да получи “причината за смъртта й в смъртния й акт” и да накара властите да предприемат действия срещу замърсяването на въздуха.

В някои дни Ела е имала “изключително тежки пристъпи, спираше да диша”, описа майка й в интервю за АФП преди началото на съдебното дело. През останалото време тя “водеше нормален живот”, свирела е на пиано или на китара, грижела се е за своите по-малки братче и сестриче и мечтаела да стане пилот на самолет.

Ела е живяла на по-малко от 30 метра от силно натоварения Южен околовръстен път в Лондон. През 2018 г. британският експерт по атмосферно замърсяване професор Стивън Холгейт установи “поразителна връзка” между спешните хоспитализации на Ела и регистрираните пикове на азотен двуокис и на фини прахови частици, най-вредните замърсители.

“Това ме шокира, разгневи ме, но и невероятно ме натъжи, че с нищо не можаха да й помогнат”, спомня си майката на Ела.

Разследването ще проучи евентуални пропуски на властите да вземат мерки за намаляване на замърсяването и информиране на обществеността за здравните рискове.

Вчера, на първото заседание по делото, адвокатът на семейството Ричард Хърмър обвини властите на квартал Луишъм, че са се забавили да предприемат действия срещу замърсяването, чиито нива са се покачвали.

След като общинският съвет е направил оценка на качеството на въздуха в този район, са били нужни три години да се изготви план за действие и още четири за официалното му приемане. “Това е геологично бавно темпо в контекста на спешна здравна ситуация, нали?”, каза Хърмър, обръщайки се към отговарящия за околната среда в Луишъм Дейвид Едуардс. “Погледнато в настоящия контекст, да, със сигурност”, отвърна Едуардс.

В делото ще бъдат изслушани представители на министерствата на транспорта, околната среда и здравеопазването, както и професор Холгейт. По данни на лондонското кметство в 99 процента от града се превишават препоръчаните от СЗО допустими максимуми на атмосферно замърсяване.

Миналия месец изпълнителният директор на Фонда за чист въздух Джейн Бърстън заяви, че “за децата в Лондон има с 4.2 процента по-висока вероятност да бъдат приети в болница за астма в дните на високи нива на замърсяване с азотен двуокис”.

Кметът лейбърист на Лондон Садик Хан заяви миналия месец с данни в подкрепа на твърдението си, че качеството на въздуха се е подобрило от 2016 г. Той изреди въведени от встъпването му в длъжност мерки, сред които влязлата в сила миналата година “зона с ултраниски емисии”, където водачите на най-замърсяващите автомобили трябва да платят ежедневна входна такса. /БТА

dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!