Туск: Великобритания вероятно ще започне преговори през януари или февруари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
111

Няма възможност Великобритания да успее да намери компромис за контрола на миграцията, смята словашкият премиер Роберт Фицо

„Великобритания ще започне официални преговори за излизането си от ЕС през януари или февруари”, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск, пояснявайки, че това той е научил лично от британския премиер Тереза Мей, предава Bloomberg.

Говорейки по време на срещата на върха в Братислава, Словакия, на която Великобритания не е представена от никого за първи път от четири десетилетия заради решението си да излезе от ЕС, Туск обясни, че Мей е изложила тази времева рамка по време на техен неотдавнашен разговор.

„Мей беше много открита и честна с мен. Тя обясни, че е почти невъзможно да задейства член 50 тази година, като това е доста по-вероятно да се случи през януари или може би февруари догодина”, заяви Туск.

По време на срещата в Словакия лидерите на 27-те страни членки от ЕС се опитаха да намерят обща визия за бъдещето без втората по големина икономика в блока.

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС, предупреди, че ЕС трябва да гарантира, че няма да навреди на интересите на останалите, съгласявайки се с прекалено много отстъпки за Великобритания.

„Преговорите трябва да се водят, докато не стане ясно, че си струва да бъдеш член на ЕС. Има много повече преимущества, отколкото недостатъци в това да бъдеш член”, заяви словашкият премиер.

Той също така предупреди, че в момента Великобритания се опитва да запази предимствата от членството в ЕС, между които е и достъпът до пазара за търговия, като избегне недостатъците, като например свободното движение на работна ръка.

„Не може просто да избираме най-доброто”, заяви Фицо, добавяйки, че не вижда “никаква възможност” Великобритания да успее да намери компромис за контрола на миграцията.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!