Туск: Има специално място в ада за привържениците на Brexit без план

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
235

Председателят на Европейския съвет изрази надежда, че Тереза Мей ще дойде в Брюксел с „реалистични предложения“ за решаване на кризата с договора
Лео Варадкар (вляво) и Доналд Туск (вдясно) по време на съвместната си пресконференция. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи остра критика към привържениците на излизане на Великобритания от състава на Европейския съюз, които нямат план за неговото „благополучно“ осъществяване.

„Чудя се как изглежда специалното място в ада за тези, които насърчават Brexit, без да имат дори грам идея как да го осъществят благополучно“, заяви Туск по време на съвместна пресконференция с ирландския премиер Лео Варадкар след разговора им в Брюксел.

Туск също така изрази надежда, че британският премиер Тереза Мей ще дойде в Брюксел в четвъртък с „реалистични предложения“ за това как да бъде решено патовото положение около британския развод. По думите му категорично няма да има предоговаряне на споразумението за Brexit.

По време на пресконференцията Туск също така отново повтори позицията на ЕС, че предпазният механизъм за ирландската граница трябва да присъства във финалната сделка.
Варадкар на свой ред посочи, че споразумението за Brexit, което по-рано миналия месец бе отхвърлено от британския парламент, е било „най-доброто възможно“. По думите му политическата нестабилност в страната е още едно доказателство защо подобна мярка е така необходима.

От своя страна Мей посочи във вторник, че Лондон ще спази ангажиментите си към Северна Ирландия.

„Ще намерим начин да изпълним Brexit, който спазва нашите ангажименти към Северна Ирландия“, посочи британският премиер.

Тя допълни също, че ще търси алтернативен договор, който да избягва необходимостта от твърда граница, да предвижда законово обвързващи промени в предпазния механизъм за въвеждане на лимит от време за неговото действие или създаването на система за неговото прекратяване.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!