Турнето на Тейлър Суифт в Лондон може да отложи намалението на лихвите от Банката на Англия, според анализатори

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
116

Турнето “Eras” на Тейлър Суифт продължава да стимулира местните икономики по време на своята обиколка в Обединеното кралство. Това може да отложи евентуалното намаление на лихвите през септември от Банката на Англия, съобщават от инвестиционната банка TD Securities.

Термините “Swiftflation” и “Swiftonomics” се отнасят до увеличаването на потребителските разходи, особено за хотели и ресторанти, около датите на концертите на Суифт. Сотиците хиляди фенове на Тейлър Суифт, които ще се съберат в Лондон през август, могат да доведат до икономически подем, който да попречи на Банката на Англия да намали лихвите през септември, според анализаторите.

“Очакваме намаление на лихвите през август, но данните за инфлацията за този месец могат да задържат Комитета по парична политика (MPC) през септември,” пишат в бележка макро стратегът Лукас Кришан и ръководителят на глобалната макро стратегия Джеймс Роситър от TD Securities.

Според анализаторите, възможно е съвпадение между една от датите на турнето на Суифт през август и ключов ден за индекса на инфлацията, което може да изкриви данните и да накара банката да преосмисли своите планове. “Увеличение на цените на хотелите тогава може да бъде значително, добавяйки временно до 30 базисни точки към инфлацията в услугите,” пишат Кришан и Роситър.

Икономическото въздействие на продаденото турне на Суифт е добре документирано. Например, в Единбург концертите са допринесли с около 77 милиона паунда за местната икономика, а цялото турне в Обединеното кралство може да добави около 1 милиард паунда към британската икономика, според Barclays Bank.

Банката на Англия ще се срещне в четвъртък, за да обяви последното си решение за лихвения процент и да предостави прогноза за бъдещето на инфлацията.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!