Цените във Великобритания скачат при Brexit без сделка

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
434

Часовникът тиктака до 31 декември, ще има ли споразумение?

Британската индустрия за търговия на дребно призова британските и европейските преговарящи да постигнат Brexit сделка, като предупреди, че без безмитна търговия потребителите ще бъдат изправени пред по-високи цени от началото на следващата година, съобщава Ройтерс.

Секторът търговия на дребно вече обяви загубата на хиляди британски работни места поради пандемията от коронавирус, тъй като предпазливите купувачи стоят далеч от магазините, като цялостното излизане на Великобритания от ЕС на 1-ви януари 2021 г. представлява допълнително предизвикателство за тях.

Великобритания напусна ЕС в края на януари тази година и в момента се намира в преходен период, който предостави време на двете преговарящи страни да установят нови отношения във всички области – от двустранната търговия до сигурността.

Последният кръг от преговорите през миналата седмица беше прекъснат, като двете страни заявиха, че макар да желаят споразумение, те все още трябва да преодолеят пропастта в някои позиции, което би могло да накарат Великобритания да напусне ЕС след края на преходния период без постигната търговска сделка.

Ройтерс напомня, че четири пети от вноса на храни от Обединеното кралство идва от ЕС, като вносът от съюза също така играе основна роля във веригите за доставка на модни и стоки за домашни потреби, както и в редица други сектори за търговия на дребно.

През май правителството на Обединеното кралство публикува свой нов тарифен график, който ще се прилага от 1 януари 2021 г., ако не бъде договорена сделка с ЕС.

Съгласно този графика 85% от храните, внесени от ЕС, ще се окажат изправени пред мита от над 5%, включително 48% за вноса на телешка кайма и 16% за краставици. Средната тарифа за храните, внасяни от ЕС, ще бъде над 20% при Brexit без сделка.

Предвид силно конкурентния характер на търговията на дребно браншът не може да поеме всички тези увеличени разходи, което означава, че обществеността ще се изправи пред по-високи цени, заяви в петък Британският консорциум за търговия на дребно (BRC), предаде БНР.

“Много от купувачите от Обединеното кралство претърпяха сериозни проблеми в процеса на въведената заради коронавируса блокада. Без търговска сделка обществеността може да се сблъска с още по-голямо предизвикателство в края на преходния период”, предупреди Андрю Опи, директор на BRC по въпросите на храните и устойчивостта.

“С тиктакащия до 31-ви декември часовник правителството трябва да постави на първо място потребителите и да постигне споразумение, което избягва тарифите и свежда до минимум въздействието на нетарифните бариери”, настоя той.

Търговците на дребно в Обединеното кралство, които вече изпитват трудности с високите наеми, бизнес данъците, затегнатите маржове (ниски печалби) и онлайн конкуренцията, бяха особено затруднени от коронавирусната блокада и данните показват, че купувачите не са склонни да влизат в магазините, дори когато се облекчават ограниченията.

По публикацията работи: Елка Василева
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!