Цените на жилищата във Великобритания ще останат стабилни през 2019 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
455

Ръстът ще бъде между 2 и 4%, прогнозира Halifax
Снимка: Архив Ройтерс

Жилищният пазар във Великобритания се представя според очакванията през 2018 г. и се очаква цените да останат стабилни през 2019 г., показва анализ в края на годината на банка Halifax, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Докладът сочи, че ръстът през 2018 г. е бил в долната част на прогнозираното повишение на цените до 3% тази година.
Банката предвижда стабилност на цените на жилищата през 2019 г. с ръст между 2 и 4% макар да предупреждава, че това ще зависи от последиците от Brexit, който ще се случи в края на март.
Докладът показва още, че настоящият недостиг на домове за продажба и ниските нива на жилищно строителство ще продължат да подкрепят високите цени през 2019 г. и това ще ограничи търсенето.

„Жилищният пазар през 2018 г. следваше сходна тенденция в последните години. В съответствие с очакванията ни ръстът на цените на жилищата се забави, а строителната продукция, финализираните продажби и одобрените ипотечни кредити останаха сравнително непроменени“, казва Ръсел Галей, управляващ директор на Halifax.

„Пазарът беше движен от комбинация от трайна несигурност по отношение на перспективите за растеж в бъдеще на британската икономика и продължаващите предизвикателства за бъдещите купувачи при заделянето на необходимите депозити“, обяснява той.

„Наред с очевидната политическа и икономическа несигурност най-големият проблем за жилищния пазар през 2019 г. ще бъде промяната в достъпността на ипотечните вноски“, отбелязва Галей.

Според него въпреки настоящите политически сътресения Великобритания най-вероятно ще напусне Европейския съюз с някаква форма на споразумение и преходен период. Halifax очаква ръстът на цените на жилищата в страната да бъде между 2 и 4% до края на 2019 г.

„Този растеж е малко по-голям в сравнение с 2018 г., но все пак е относително малък спрямо последните години. Несигурността около Brexit означава, че има рискове и за двете страни в прогнозата ни“, допълва Галей.

„В дългосрочен план най-важният въпрос за жилищния пазар остава справянето с предизвикателствата пред достъпността за младите поколения чрез по-динамично жилищно строителство“, отбелязва той.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
investor.bg