Лондон: Сделката на Мей за Brexit може да мине в парламента

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
566

Условието за това обаче е да се получат гаранции за предпазния механизъм от Брюксел, заяви външният министър Джеръми Хънт
Джеръми Хънт. Снимка: Ройтерс

Сделката на британския премиер Тереза Мей за излизането на страната от Европейския съюз може да бъде приета от парламента, ако Брюксел предостави разяснение за временния характер на предпазния механизъм за ирландската граница. Това заяви британският министър на външните работи Джеръми Хънт, цитиран от Ройтерс.
Предпазният механизъм е мярка, чиято цел е да гарантира, че няма да се стигне до фактическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия. До момента обаче тя се оказва най-голямата пречка пред сключването на споразумение между Лондон и Брюксел.

В началото на месеца Мей отмени насроченото гласуване в британския парламент на сделката с довода, че няма достатъчно подкрепа за нейното приемане. Следващото гласуване се очаква да се проведе в седмицата след 14 януари.

Според Хънт споразумението може да бъде прието от депутатите, ако ЕС даде гаранции, че действието на предпазния механизъм ще бъде ограничено във времето.

Критици на Мей се опасяват, че мярката ще обвърже Великобритания с митническия съюз за неопределено време. Мей обеща да получи разяснения от европейските лидери, които на свой ред вече дадоха да се разбере, че нямат намерение да предоговарят вече постигнатото.

„Ако е временна (мярката – бел. ред.), то тогава парламентът ще може да го преживее“, заяви Хънт пред ВВС. „Можем да се справим с това, абсолютно можем“, допълни той.

За момента все още не е ясно какво ще стане, ако споразумението не бъде прието от парламента. Някои настояват това да бъде последвано от нов референдум, докато други – сред които и Хънт, подкрепят Brexit без сделка.

Самата Мей заяви, че нито един от двата варианта не са надеждни.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин призов премиерът да свика предсрочно парламента, за да може да се проведе гласуването върху сделката за Brexit. Той също така заяви, че е въпрос на време партията му да поиска вот на недоверие срещу правителството.
По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!