Цените на жилищата във Великобритания отчитат най-големия си ръст от 2007 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
159

Стойността на средностатистически имот се е увеличила с повече от 24 500 паунда през последните 12 месеца

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата във Великобритания са се повишили през декември с най-бързия си темп от времето преди финансовата криза след шест месеца на растеж, пише Bloomberg.

Средната цена на жилище в Обединеното кралство се е повишила с 1,1% през миналия месец до рекордните 276 091 паунда (374 000 долара). Ръстът спрямо година по-рано възлиза на 9,8% и е най-големият от юли 2007 г.

Това означава, че стойността на средностатистически имот се е увеличила с повече от 24 500 паунда през последните 12 месеца. Това е най-големият ценови ръст от 2003 г.

Пазарът на жилища в страната устоява на тежкото икономическо положение от началото на пандемията от коронавируса, стимулиран от данъчни облекчения, недостиг на имоти за продажба и от търсенето на имоти извън градските райони от хора с възможност за дистанционна работа.

Но е много вероятно инерцията да се забави през тази година, тъй като растящата достъпност, готовността на централните банки да увеличат лихвените проценти и очертаващият се скок на разходите за живот притискат бюджетите на домакинствата.

„Нашите очаквания са цените на жилищата да запазят сегашните си високи нива, но този растеж спрямо последните две години ще продължи с по-бавни темпове“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax. „Въпреки това, налице са много променливи, които могат да тласнат цените на жилищата в една или друга посока, в зависимост от това как пандемията продължава да оказва влияние върху икономическата среда”, добавя той.

Жилищният пазар във Великобритания отбеляза силно възстановяване след първото затваряне през 2020 г., като продължава да се подобрява. Ситуацията е подпомогната от непрекъснатата данъчна ваканция за купувачите и от продължаващото търсене на по-големи имоти.

„Изглежда вероятно догодина жилищният пазар да се забави, тъй като ваканцията върху лихвите мотивира много [хора] да преместят покупката на жилище по-рано, за да може да избегнат допълнителни такси“, сподели в края на 2021 г. главният икономист в Nationwide Роберт Гарднър.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!