Цените на жилищата във Великобритания достигнаха нов рекорд

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
314

Годишният растеж през юли е достигнал 3,3%, което е най-големият скок от ноември
Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 3,3% в трите месеца до юли спрямо същия период година по-рано и са достигнали нов рекорд от 230 280 паунда (близо 258 хил. евро). Това показват данни на британската банка Halifax, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

На месечна основа цените са нараснали с 1,4% през юли, докато в трите месеца от май до юли те са се повишили с 1,3% спрямо периода февруари-април 2018 г.

Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax, отбелязва, че годишният растеж се е ускорил от 1,8% през юни до 3,3% през юли, което е най-големият скок от ноември.
„Въпреки че темпът на растеж на цените на жилищата на тримесечна и годишна основа се ускорява, активността на жилищния пазар остава намалена. Въпреки скромното повишаване на одобренията за ипотечен кредит последните данни за запитвания от нови купувачи и договорени продажби показват, че равнището на одобренията ще се запази непроменено до края на годината“, казва Гали.
„За сметка на това трудовият пазар остава силен, като броят на заетите хора е нараснал със 137 хил. души в трите месеца до май. Натискът върху финансите на домакинствата също намалява, тъй като растежът на средните доходи продължава да се ускорява по-бързо от темпа на нарастване на цените на потребителските стоки. С оглед на повишаването на основната лихва от Английската централна банка не очакваме това да се отрази значително върху достъпността на ипотеките или върху обема от трансакции“, допълва той.

Ускоряването на ръста на цените на жилищата до голяма степен е компенсирало вредите от последните месеци, казва Лий Джеймс Пендълтън, директор на асоциацията на независимите брокери James Pendleton. Той отбелязва, че годишният ръст на цените е изоставал от темпа на инфлацията през всички месеци тази година с изключение на март.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!