Цените на жилищата в Лондон нарастват с най-бавен темп от пет години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
152

Анализатори очакват допълнителна корекция на цените в следващите три години
Снимка: Архив Ройтерс
Цените на жилищата в Лондон нарастват с най-бавен темп от пет години на фона на задълбочаващите се проблеми с достъпността и несигурността около Brexit, предава Bloomberg.
Цените на имотите в британската столица се увеличават с 3,3% през май на годишна база, което е най-бавният темп на растеж от 2012 г., показват данни на компанията за проучвания на пазара Hometrack.
Средната цена на жилище в Лондон през май е малко над 492 хил. паунда.
„Като имаме предвид несигурността около преговорите за Brexit и въздействието им върху икономиката, смятаме, че цените на жилищата ще претърпят допълнителна корекция през следващите една – три години, така че да отговорят и на търсенето“, коментира Ричард Донъл, директор на Hometrack.
Спадът на цените вече се усеща осезаемо в някои райони в Лондон. Намаленията се концентрират в кварталите със средна цена на жилищата от 600 хил. до 800 хил. паунда, посочват от компанията.
Все пак се очаква за 2017 г. цените на жилищата в Лондон да отбележат растеж от порядъка на 2-3%, което е значително по-малко в сравнение с 6-те процента, отчетени през 2016 г.
От 2009 г. насам цените на жилищата в Лондон почти се удвоиха заради рекордно ниските лихви по ипотеките. Това позволи на купувачите да заемат повече средства, а същевременно предлагането изоставаше от търсенето.
Британската столица успя да привлече и много чуждестранни инвеститори в имоти, които се насочваха към реални активи в дестинации убежища заради ниските лихви.
Заради ръста на цените обаче жилищата в града стават все по-недостъпни за средностатистическия купувач. Средната цена вече достига 14,2 пъти годишния доход на домакинствата, което е рекордно високо ниво и почти двойно по-голямо от средното за Великобритания.
По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!