ЕС започна процедурата по оттегляне на европейските агенции от Лондон

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
341

България има желание да приеме и двете агенции и ще предложи за седалище София или Пловдив
Снимка: Архив Ройтерс
Лидерите на Европейския съюз (ЕС) стартираха процедурата за преместването на двете европейски агенции от Великобритания. Става въпрос за Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския банков орган (EBA), чието седалище в момента е в Лондон.
С излизането на Великобритания от ЕС обаче мястото на двете институции ще бъде в рамките на общността.
В процедурата, която беше приета по време на Европейския съвет, е описано, че страните, които искат да приемат агенциите, трябва да подадат своята заявка най-късно до 31 юли.
След оценка от страна на Европейската комисия решението ще бъде взето след гласуване до есента на 2017 година, е записано в публикуваната инструкция. Вероятно новото седалище на институциите ще стане ясно по време на заседанието на Съвета по общи въпроси, насрочено през ноември 2017 година.
От Брюксел публикуваха и критериите, на които трябва да отговарят приемащите държави. Сред тях са подходящ офис, логистика и добри транспортни връзки с останалите държави от общността. Страната трябва да предложи и добри условия за самите служители и техните семейства – училища за децата и т.н.
България ще кандидатства за седалище и на двете агенции, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в четвъртък. Страната ни ще предложи те да бъдат настанени в София или в Пловдив.
По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!