Цените на ипотеките във Великобритания се увеличават след потвърждение за повишение на лихвените проценти от големите банки

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
96

Много собственици на жилища могат да се сблъскат с по-високи месечни плащания, след като някои от най-големите кредитори във Великобритания потвърдиха увеличение на лихвените проценти по ипотеките.

HSBC, NatWest, Barclays и Leeds Building Society са повишили своите лихвени проценти по фиксирани заеми, макар и не по всички продукти.

Лихвените проценти нарастват, тъй като пазарите предвиждат, че Банката на Англия може да не намали разходите по заемите толкова, колкото се очакваше поради упоритата инфлация.

Повишаването на лихвените проценти ще засегне тези, които не са рефинансирали своята ипотека, откакто лихвените проценти рязко се повишиха в края на 2022 г. след “мини” бюджета. Около 1.6 милиона собственици на жилища с фиксирани лихвени проценти ще приключат тази година.

HSBC е увеличил лихвените проценти за двугодишни и петгодишни фиксирани ипотеки с 60% заем към стойност от 4.63% на 4.83% и от 4.24% на 4.48%.

NatWest е увеличил съответните “продукти за превключване” за съществуващ клиент, който преминава към нова сделка, от 4.89% на 4.99% и от 4.39% на 4.49%.

Barclays заяви, че тази седмица е увеличил “повечето, но не всички лихви”. Лихвеният процент за двугодишен фиксиран договор с максимален заем от 570,000 лири е повишен до 5.76% от 5.66% миналата седмица, докато съответният петгодишен фиксиран лихвен процент е повишен до 5.00% от 4.90%.

Leeds Building Society също е увеличил лихвените проценти за някои продукти. Двугодишните и петгодишните фиксирани лихвени проценти са нараснали от 4.39% на 4.54% и от 4.54% на 4.69%.

Според финансовата информационна компания Moneyfacts, средният лихвен процент за двугодишни фиксирани ипотеки във вторник беше 5.83%, което е леко увеличение от 5.82% деня преди, докато средният петгодишен лихвен процент остана непроменен на 5.40%.

Том Бил от агенцията Knight Frank предсказва, че ще отнеме много време, преди собствениците на жилища да имат достъп до ипотечни лихвени проценти под 4%.

“Перспективата за петгодишна фиксирана ипотека, започваща с три в близко време, е доста отдалечена”, каза той.

Той добави, че “смесените сигнали” относно движенията на цените в икономиката затрудняват решенията на Банката на Англия относно лихвените проценти.

Очакванията за бъдещата посока на основния лихвен процент на Банката оказват значително влияние върху лихвените проценти по ипотеките, предлагани от банките на главната улица.

Основният лихвен процент на Банката в момента е 5.25%, и в началото на годината анализаторите са очаквали да видят намаление от юни.

Въпреки това, инфлацията – темпът, с който цените се повишават – не е намаляла толкова бързо, колкото се очакваше, което кара някои да отложат своите прогнози за действията на Банката.

www.budilnik.com

 

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!