Цените на британските жилища се понижават през юни за първи път от 2009 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
47

Основни фактори за понижението са спадът на цените в Лондон и засилването на политическата несигурност
Снимка: Pixabay
Офертните цени на къщите и апартаментите във Великобритания се понижават през юни, което е първи спад за този месец от 2009 г. насам, сочат данни на сайта за имоти Rightmove, цитирани от Ройтерс.
Основни фактори за понижението са спадът на цените в Лондон покрай забавянето на растежа на заплатите и повишаването на политическата несигурност.
Данните са базират на обяви за имоти, публикувани в периода между 14 май и 10 юни. Те покриват предимно последните седмици преди изборите на 8 юни, на които партията на премиера Тереза Мей изненадващо загуби парламентарното си мнозинство.
Според Rightmove средните офертни цени на имотите, които се предлагат за продажба в сайта, са паднали с 0,4% през юни, който обичайно е месец със сезонно повишение на цените. През май беше регистриран ръст от 1,2%.
„Цените на имотите, които се предлагат на пазара, бележат ръст през юни всяка година от 2009 г. насам, така че явно доверието на купувачите е повлияно от инфлацията, която задминава увеличението на заплатите им, и текущите политически събития“, коментират директорът на Rightmove Майлс Шипсайд.
Цените в по-голямата част от Англия и Уелс растат, но в Лондон е отчетен спад от 2,4 на сто, а в някои райони в Централна Англия също има понижения, макар и по-малки.
В сравнение с година по-рано средните офертни цени във Великобритания са с 1,8% по-високи, което е най-слабият годишен ръст от април 2013 г.
По статията работиха: Десислава Попова, редактор Радина Колева
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353