Цената на тока скача от юли до 10%, прогнозира шефът на ДКЕВР

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
731

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев все още е оптимист и не смята, че повишението на крайната цена на електроенергията от 1 юли би превишило 10 процента.

Все още има достатъчно механизми и възможности самите енергийни предприятия да предприемат мерки и да се съобразят със състоянието на пазара, посочи той в интервю за БТА.  Ще  използваме всички възможности увеличението да бъде възможно най-малко за крайните потребители, заяви Семерджиев.
Голямото предизвикателство за цената на електроенергията през тази година ще бъде цената за
производството на енергия от централите, а не разходите, които ще добавят по веригата ЕРП и НЕК, коментира председателят на ДКЕВР.
Той отбеляза, че основната причина за поскъпване на производствената цена е закупуването на квоти въглеродни емисии от началото на следващата година. За това имат основание да искат по-висока цена всички централи с изключение на ядрената ни централа, каза той.
Според председателя на регулатора повишението на цената на природния газ по прогнозни данни ще е поне 7-8 процента от 1 април. Семерджиев не предвижда стрес на свободния пазар при излизането на там на защитените досега потребители на средно напрежение.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!