Тревожно: Какво ще стане с неизпитата бира в английските пъбове?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
311

23 млн. литра бира вероятно ще се развали

Снимка: БГНЕС
Пъбове, барове, кръчми… Всички подобни учреждения в Англия остават затворени до второ нареждане. И все пак един въпрос гложди мнозина – какво ще се случи с бирата в тези заведения. Този въпрос задава и BBC.

Около 23 млн. литра е приблизително количеството бира, която залежава в барове по целия остров. Единственият начин, по който баровете могат да продадат наличното е чрез доставки по домовете, но не много хора са склонни да си поръчат бира до дома.

“Това е тъжно похабяване на целия този труд и талант, който се влага за производството на хубава бира”, казва Том Щайнер, изпълнителен директор на независимата потребителска организация “Campaign for Real Ale” (Кампания за истински ейл).
По негови изчисления в 39 000 пъба има по средно 15 кега бира. Повечето от тях са с 11 галона бира (около 42 литра), макар че някои се предлагат и в по-големи разфасовски.

Срокът на годност на пастьоризираната бира, най-често лагер, в това число повечето масово продавани бири, е от три до четири месеца след доставката й. Но срока на ейла и непастьоризираното пиво е от шест до девет седмици.

Това означава, че голяма част от по-скъпите и качествени бири в пъбовете вероятно ще се развалят, преди заведенията да бъдат отворени, след като паднат мерките за спиране на разпространението на коронавируса.

Керис де Вилърс, собственик на таверна в Уондсуърт, югозападен Лондон, споделя, че по тази причина вероятно ще загуби стока на стойност около 10 хил. паунда.

В същото време продажбите на алкохол в супермаркетите са се увеличили с една пета – и то при положение, че във Великобритания кафетата и пъбовете затвориха на 20 март.

“На хората им липсва тази част от живота”, смята Том Щайнер. “Това не е най-големият проблем, с който се бори страната, но тези аспекти на живота – като ходенето на кино или на кафе, или излизането за по бира, са нещо, което ценим”.

По публикацията работи: Боряна Павлова

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!