Тръмп уволни главния прокурор на САЩ

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
95

Сали Йейтс е отказала да подкрепи антиимиграционната наредба на новия президент
Американският президент Доналд Тръмп уволни главния прокурор на САЩ Сали Йейтс, след като тя нареди на адвокатите от Министерството на правосъдието да не оказват подкрепа на антимиграционната му наредба.
„Действащият главен прокурор Сали Йейтс измени на Правосъдното министерство като отказа да изпълни легална заповед, предназначена да защити гражданите на Съединените американски Щати“, гласи изявлението на Белия дом по въпроса.
„Президентът Тръмп освобождава от длъжност госпожица Йейтс и назначава Дана Боенте, от Източна Вирджиния, да заеме мястото й на главен прокурор, докато Сенатът потвърди кандидатурата на Джеф Сешънс“, добавят от администрацията на Тръмп.
„За мен е чест да служа на Президента Тръмп в тази роля, докато Сенатът вземе решение. Ще защитавам и прилагам законите на страната, за да гарантирам, че нашите хора и нация са защитени“, заяви Боенте в изявление.
Самият милиардер открито критикува Сената в Twitter, твърдейки, че „демократите умишлено бавят“ одобрението на номинирания сенатор Сешънс и други ключови фигури от администрацията на новия президент по „политически причини“.
Няколко часа по-рано Йейтс призова Министерството на правосъдието да не подкрепя наредбата на Тръмп за имигрантите и бежанците. В комюнике тя подложи под съмнение етиката и легитимността на подобна заповед.
Малко преди това пък федералните прокурори на 15 американски щата осъдиха указа на президента Доналд Тръмп за миграцията, окачествявайки го като „незаконен“.
Дипломати от кариерата в различни мисии на САЩ по света също отправиха възражения към забраната на Тръмп. Според тях това ограничение ще донесе повече негативи, отколкото позитиви на Щатите.
„Тази забрана няма да постигне заявената цел да защити американския народ от терористични атаки от чуждестранни граждани, допуснати до Съединените Щати“, предупредиха дипломатическите представители.
От Белия дом укориха дипломатите „не разбират целта на президента“. Стъпката е с цел да се гарантира „безопасността на Америка“ и „има причина по-голямата част от американците да са съгласни с президента“.
Малко след отстраняването на Йейтс президентът Тръмп уволни и шефa на Службата за митнически и граничен контрол на САЩ Даниел Рагсдейл. Причина за уволнението не беше посочена.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!