Тръмп дава на Microsoft 45 дни да купи TikTok

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
111

Придобиването може да струва на Microsoft до $50 млрд., но ще го изправи директно срещу Facebook и Snap

Снимка: БТА
Президентът на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да изчака със забраната върху използването на китайската платформа за кратки видеа TikTok, но дава на Microsoft 45 дни, за да завърши сделката по придобиването му, заявяват трима души, запознати с въпроса, пред Reuters.

Този ход на Тръмп подтикна американския технологичен гигант да потвърди интереса си към TikTok на фона на напрежението между САЩ и Китай. В петък американският президент официално заяви, че планира да забрани видео платформата в САЩ заради опасения, че китайската собственост на приложението представлява риск за националната сигурност заради личните данни, които то събира. Тогава той отхвърли и идеята за продажбата на TikTok на Microsoft. След дискусия между Тръмп и изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела, базираната във Вашингтон компания, заяви, че ще продължи преговорите за придобиване на TikTok от ByteDance и че има за цел да постигне сделка до 15 септември.

Това е крайният срок, поставен на ByteDance и Microsoft от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS), който проучва сделките с потенциални рискове за националната сигурност, посочват източниците. Той има право да блокира всяко споразумение, а в свое изявление Microsoft заяви, че сделката не е сигурна.

Придобиването на TikTok, което може да се похвали със 100 млн. потребители само в САЩ, би предложило на Microsoft рядката възможност да стане пряк и основен конкурент на гигантите в социалните медии като Facebook Inc и Snap Inc. Microsoft притежава и професионалната социална мрежа LinkedIn.

Тръмп промени решението си за възможността сделката все пак да бъде осъществена след натиска от страна на някои от своите съветници и мнозина членове на неговата републиканска партия, заявява един от източниците. Забраняването на TikTok в САЩ ще отчужди много от младите му потребители преди президентските избори в страната през ноември и вероятно ще предизвика вълна от правни предизвикателства. Няколко видни републикански депутати излязоха с изявления през последните два дни, призовавайки Тръмп да подкрепи продажбата на TikTok на Microsoft.

„Microsoft напълно оценява важността на справянето с проблемите и се ангажира да придобие TikTok при условие на пълен преглед на сигурността и осигуряване на подходящи икономически ползи за САЩ“, се казва в съобщението на Microsoft.

Тъй като отношенията между САЩ и Китай се влошават по отношение на търговията, автономността на Хонконг, киберсигурността и разпространението на новия коронавирус, TikTok се очерта като светкавица в спора между двете най-големи икономики в света.

Държавният китайски вестник China Daily в понеделник нарече ByteDance жертвата на „лова на вещици“ от страна на САЩ и заяви, че Вашингтон не е представил доказателства в подкрепа на твърдението си, че TikTok представлява заплаха за националната сигурност на Вашингтон.

Според предложената сделка се очаква Microsoft да поеме операциите на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Компанията обеща да гарантира, че всички лични данни на американските потребители на TikTok се прехвърлят и остават в САЩ. Microsoft може да покани и други американски инвеститори да вземат миноритарни дялове в TikTok, добави компанията.

Остава неясно каква сума Microsoft може да плати за TikTok. Миналата седмица Reuters съобщи, че очакванията на ByteDance за оценка на приложението надхвърлят 50 млрд. долара, въпреки че натискът на САЩ за освобождаването му може да понижи тази цена.

Основен проблем в преговорите ще бъде разделянето на технологията на TikTok от инфраструктурата и достъпа на ByteDance, за да бъдат облекчени опасенията на САЩ относно целостта на личните данни. ByteDance притежава и китайско приложение за кратко видео, наречено Douyin, което се основава на същия код, използван за TikTok.

Една от разглежданите идеи е да се даде на Microsoft и ByteDance преходен период за разработване на технологии за TikTok, които ще бъдат напълно отделени от ByteDance, разкрива един от източниците.

Microsoft заяви, че не възнамерява да предоставя допълнителни актуализации по хода на сделката, докато не получи окончателен резултат от преговорите.

САЩ все по-подробно проучват разработчиците на приложения заради личните данни, които обработват, особено ако в някои от тях участват американски военни или разузнавателни служители. Нареждането за продажбата на TikTok няма да е първият път, когато Белият дом предприема действия по отношение на подобни опасения. По-рано тази година китайската компания Beijing Kunlun Tech Co продаде Grindr LLC, популярно приложение за запознанства между хора с различна сексуална ориентация, закупено през 2016 г. за 620 млн. долара.

През 2018 г. CFIUS принуди китайската компания Ant Financial да бракува плановете за закупуване на MoneyGram International заради опасенията относно безопасността на данните на гражданите на САЩ.

ByteDance беше оценена на 140 млрд. долара по-рано тази година, когато един от нейните акционери, Cheetah Mobile, продаде малък дял в частна сделка, предава Reuters.
economic.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!