Тони Блеър и Джон Мейджър разкритикуваха плана на Борис Джонсън за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
255

Двамата бивши премиери определиха законопроекта на Джонсън като „шокиращ“ и нарушаващ Белфасткото споразумение

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Бившите британски премиери Тони Блеър и Джон Мейджър разкритикуваха настоящия министър-председател Борис Джонсън заради усилията му да прекрои части от споразумението за излизане от Европейския съюз (ЕС), което правителството му договори с Брюксел, съобщава Bloomberg.

Блеър, бивш министър-председател от редиците на Лейбъристката партия, и неговият предшественик Мейджър, от Консервативната партия, заявиха, че усилията на Джонсън да отмени части от споразумението, отнасящи се до Северна Ирландия, представляват заплаха за мира и доверието в Обединеното кралство в световен мащаб.
Маневрата на Джонсън е “шокираща” и “нарушава” споразумението от Разпети петък (известно още и като Белфасткото споразумение, на ирландски: Comhaontú Bhéal Feirste. б. ред.), довело до повече от две десетилетия мир в Северна Ирлания, пишат двамата в съвместно становище, публикувано в Sunday Times.

„Това повдига въпроси, които далеч надхвърлят въздействието върху Ирландия, мирния процес и преговорите за търговска сделка – които са важни. То (решението на Джонсън) поставя под въпрос самата почтеност на нацията ни. Ако правителството успее в своите планове, каква конституционна дързост може да последва след него? “, посочват Блеър и Мейджър.

Джонсън предложи законопроекта за вътрешния пазар в заключителните етапи на преговорите с ЕС за търговското споразумение, който се заплашва да развали преговорите. ЕС предостави на Обединеното кралство три седмици в които да измени законодателството или да предяви иск, а Джонсън е изправен пред бунт в рамките на собствената си партия заради законопроекта, който правителството призна, че нарушава международното право.

ЕС предупреди, че британският план ще застраши усилията за подписване на обхватно търговско споразумение между двете страни. Паундът разшири загубите си, като отписва 1,1% от стойността си спрямо долара.

„Нарушаването на условията на споразумението за оттегляне ще бъде в противоречие с международното право, ще подкопае доверието и ще изложи на риск продължаващите преговори по бъдещите отношения“, съобщи Европейската комисия (ЕК) в комюнике в четвъртък. „Споразумението за оттегляне съдържа редица механизми и правни средства за отговор на нарушения на правни задължения, включени в текста, които ЕС няма да се поколебае да използва“, се допълва в съобщението.

„И двамата се противопоставихме на Brexit“, пишат Блеър и Мейджър, добавяйки: „И двамата приемаме, че сега това се случва. Но този начин на преговори, чрез неразумно преследване на идеология и кавалерийски обстрел, представян за сериозна дипломация, е безотговорен, погрешен по принцип и опасен на практика”.

В петък Джонсън се опита да потуши бунта в парламента в рамките на конферентна връзка с колеги от Консервативната партия, продължила половин час. Според двама депутати от торите бунтовните сред консервативните депутати е малко вероятно да спрат приемането на законопроекта. Те обаче се опитват да привлекат бившия министър-председател Тереза Мей с идеята да ръководи кампанията срещу плана на Джонсън, съобщава Business Insider.

По статията работи: Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!