Той си купи колело от Китай и се прибра с него в Англия на собствен ход

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
241

© Instagram
Британецът Джош Рийд винаги е обичал колоезденето и от малък се стреми да прекарва колкото се може повече време на две колела. Миналата година той решава да си поръча нов велосипед директно от завода производител в Китай.

Но вместо да поиска да бъде доставен до дома му във Великобритания, той решава да пътува със самолет до Поднебесната империя и да се върне с новото си колело на собствен ход, пише електронното издание Lonely Planet.

Джош се впуска в епично четиримесечно приключение от 15 000 километра, преминаващо през 15 различни държави.

Пътуването започва в Шанхай, където той получава своя нов велосипед Giant Revolt, оборудван с карбонова рамка и безкамерни гуми, които значително намаляват риска от спукване по пътя. Това е важна подробност, тъй като прибирането до дома се осъществява по пътища, чието състояние често е далеч от перфектното.

Джош Рийд взима със себе си и надуваем матрак, който да направи нощувките му малко по-удобни, дори и на открито. Велосипедът разполага и с дисаги, които да поберат всички провизии, необходими за дългото пътешествие.
Така англичанинът се отправя на запад, прекосявайки долини, равнини и пустини. Често му се налага да нощува буквално край пътя, макар че в много от случаите местните хора го канели да им гостува и му осигурявали покрив над главата.

Джош бил вдъхновен за това приключение от своя баща, журналиста Карлтън Рийд, който през 80-те години на миналия век прекарва една година на из пустините на Близкия изток, прибирайки се със своя планински велосипед от Израел до Великобритания.

“Баща ми е луд по велосипедите. Първото ми пътешествие на велосипед беше на 7-годишна възраст, когато двамата заедно отидохме до Люксембург. На връщане от Шанхай минах по някои от пътищата, които сме прекосили преди 14 години. Дори се снимах на едно от местата, на които тогава сме били”, разказва Джош Рийд.

Освен за навигацията, Джош трябвало да внимава и за всички визи и документи, необходими за всички държави, през които преминавал. Той използвал сателитната навигация на телефона си, за да се ориентира за маршрута. От Китай той се отправя към Киргизстан и Таджикистан, като в продължение на 250 километра кара покрай границата с Афганистан.

След като достига Европа, възможностите за избор на маршрут се увеличават значително. По пътя си той преминава и през България, както се вижда от снимките в неговия Instagram профил.

“Най-важният урок, който научих по пътя, беше да се доверявам на непознатите и да приемам тяхната помощ. Повечето хора са много по-дружелюбни отколкото предполагах, въпреки езиковата бариера. Получих помощ и подкрепа от толкова много хора по пътя, които ми предлагаха храна и подслон. На няколко пъти нощувах в джамии и в домовете на много семейства. В началото цялото това начинание ми се струваше твърде мащабно, но когато се качиш на педалите с всяко завъртане осъзнаваш, че си по-близо до целта”, разказва Джош.
profit.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!