The Herald Scotland: Брекзитът ще окаже разрушително въздействие върху шотландските университети

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
446

Лондон. Брекзитът ще окаже разрушително въздействие върху шотландските университети, като световният престиж на образованието им е застрашен, пише The Herald Scotland.

Висшите учебни заведения се притесняват, че ако не бъде решен скоро въпросът за бъдещето на гражданите от Европейския съюз, може да има „отлив“ на квалифицирани преподаватели.

Шотландия ще остане „интелектуално и културно обедняла“, а бъдещите студени също ще бъдат ощетени, ако загубят възможността да учат и работят в Европа.

Освен това застрашено е развитието на дисциплини като информационните технологии и правото, където приходите от научни изследвания идват основно от институциите на ЕС.

„Каквото и споразумение да се постигне за бъдещите отношения на Шотландия и Обединеното кралство с ЕС, е необходимо да се запази мобилността на талантите, ако не искаме да обеднеем интелектуално и културно“, заявиха Университетите на Шотландия, в които участват представители на 19 висши учебни заведения.

 

Превод и редакция: Мария Динкова

focus-news.net

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!