The Guardian: Централна Европа ще наложи вето на всяка сделка за Брекзит, която не включва свободното движение на хора

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
670

Братислава. Унгария, Полша, Чехия и Словакия са готови да наложат вето на всяка сделка за Брекзит, която ще ограничи правото на техните граждани да работят във Великобритания, заяви словашкият премиер Роберт Фицо, пише The Guardian.

„Вишеградската четворка ще бъде безкомпромисна“, заяви Фицо в събота, ден след неформалната среща на европейските лидери в Братислава, без Великобритания, за да опитат да начертаят пътна карта за бъдещето на блока след вота за Брекзит.

„Освен ако не чувстваме гаранция, че тези хора (които живеят и работят във Великобритания) са равни, ще наложим вето на всяко споразумение между ЕС и Великобритания“, категоричен беше Фицо. „Мисля че Великобритания знае, че по този въпрос при нас няма място за компромис“.

Лондон все още не е разкрил какъв тип търговско споразумение иска с ЕС, но е заявявал, че неговия приоритет е контрол над имиграцията от ЕС, като в същото време се максимизират възможностите за търговия.

Европейската комисия и Европейския парламент, освен останалите 27 страни-членки, които трябва да ратифицират бъдеща сделка за Брекзит, вече нееднократно дадоха да се разбере, че Обединеното кралство няма да получи разширен достъп до единния пазар на Съюза, ако не приема свободното движение на работна ръка.

 

Превод и редакция: Венцислав Съботинов

focus-news.net

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!