The Guardian: Експерти очакват в началото на 2018 г. паундът и еврото да изравнят стойността си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
690

Снимка: АФП
Лондон. Британските туристи трябва да се подготвят за още проблеми, свързани с Брекзит, когато обменят паундите в евро, след като водещи инвестиционни банки предвиждат двете валути да изравнят стойността си, пише The Guardian.
Паундът в момента се разменя за 1, 09 евро, падайки от 1, 31 евро в деня преди референдума за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз през 2016г.
Това означава, че туристите в Испания и Италия ще видят как спестяванията им намаляват и повече граждани ще изберат да си останат във Великобритания въпреки лошото време през лятото.
Според банката Morgan Stanley паундът ще продължи да пада и през първите три месеца на следваща година, като 1, 02 лири ще могат да купят само 1 евро. Така за първи път от 18-годишната история на еврото двете валути ще се изравнят.
„Прогнозата за британската икономика изглежда мрачна, имайки предвид раздутите бюджети на домакинствата, несигурността около преговорите за Брекзит, която вероятно ще се отрази на инвестициите, и малкия нетен ръст на износа въпреки слабия паунд“, коментират от банката. Същевременно през последните месеци растежът на еврозоната е два пъти по-бърз от този на Великобритания.

Превод и редакция: Мария Динкова
focus-news.net

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!