Тежка битка в Лондон! Риши Сунак изгони началника си

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
296

Премиерът на Великобритания Риши Сунак освободи председателя на Консервативната партия Надим Захауи от поста му в правителството, след като независимо разследване на данъчните му дела установи сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт.

Сунак беше наредил на независим съветник да разследва въпроси, свързани с данъчните дела на Захауи, който за кратко беше министър на финансите в период на политически сътресения във Великобритания миналата година. Захауи заяви, че британските данъчни власти са установили, че той е „бил небрежен“ в декларациите си, но не е допуснал грешка умишлено, за да плати по-малко данъци.

„След приключването на разследването на независимия съветник, чиито заключения той сподели с нас двамата, стана ясно, че е налице сериозно нарушение на кодекса за поведение на министрите“, заяви Сунак в писмо до Захауи. „В резултат на това ви информирах за решението си да ви отстраня от поста ви в правителството на Негово Величество“, пише още британският премиер.

Независимият съветник Лори Магнус установи, че изявлението на Захауи, че съобщенията от юли миналата година за данъчните му дела са били „очевидно клевети“, е било подвеждащо. Захауи не се коригира до миналата седмица, когато съобщи, че е постигнал споразумение с властите.

„Смятам, че това забавяне при коригирането на невярно публично изявление е несъвместимо с изискването за прозрачност“, заяви Магнус в свое писмо до Сунак. Той добави, че Захауи е показал „недостатъчно внимание“ към изискването „да бъде честен, открит и да дава пример за лидерство чрез собственото си поведение“.
struma.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!