Тереза Мей е заплашена от оставки на министри заради плана ѝ за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
73

Има информация, че най-малко трима министри евроскептици обмислят да напуснат заради поредната отстъпка
Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей е заплашена от оставки в правителството, след като прие исканията на Европейския съюз да няма времево ограничение за спорния ѝ план за Brexit, пише в. „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

Мей заяви на правителствено заседание вчера, че предлаганото оставане на Великобритания в митнически съюз с ЕС, докато бъде договорено търговско споразумение, няма да има крайна дата. Това предизвика опасения, че мярката може да остане за постоянно, посочва британското издание.

Според вестника има информация, че най-малко трима министри евроскептици обмислят да напуснат заради поредната отстъпка, която изглежда противоречи на обещанието, дадено от Мей по-рано тази година, че срокът на подобно уреждане ще изтече „най-късно до края на декември 2021 г.“.
Говорител на северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя кабинета на Мей в парламента, каза, че може да се наложи Консервативната партия да замени премиера, за да осигури запазването на споразумението между двете партии, отбелязва в. „Индипендънт“.

Сами Уилсън заяви, че ДЮП е готова да не подкрепи Мей при гласуване за бюджета по-късно този месец, за да накара правителството да спази обещанията си.

Мей разчита на подкрепата на депутатите на ДЮП при важни гласувания, тъй като не разполага с парламентарно мнозинство. Но северноирландската партия редовно отправя предупреждения по отношение на плановете на министър-председателя за Brexit и я призовава да смени курса, посочва още „Индипендънт“.

Ако ДЮП гласува против бюджета, правителството може да бъде заплашено от поражение, което да доведе до вот на недоверие, коментира британското издание, цитирано от БТА.

По статията работи: Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!