Технологиите и ИИ ще променят близо четвърт от професиите през идните 5 години

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
39

Въпреки това нетният ефект на повечето технологии ще е положителен, показва доклад, публикуван от Световния икономически форум

Снимка: Bloomberg LP

Световните пазари на труда са изправени пред нова ера на турбуленции, тъй като технологии като изкуствения интелект ускоряват намаляването на административната работа, като същевременно увеличават търсенето на специалисти в сектора на технологиите и киберсигурността.

През следващите пет години почти една четвърт от всички професии ще се променят заради изкуствения интелект (ИИ), дигитализацията и други икономически развития като прехода към зелена енергия и преместването на веригите на доставка, показва доклад, публикуван от Световния икономически форум в понеделник.

И макар проучването да очаква ИИ да доведе до „значително сътресение на пазара на труда“, нетният ефект на повечето технологии ще е положителен през следващите пет години, тъй като анализирането на данни, управлението на технологии и киберсигурността ще станат най-големите двигатели на ръста на заетостта.

Появата на ИИ инструменти като ChatGPT, които симулират човешка аргументираност при решаването на дадени казуси, ще има особено отчетлив ефект като отстрани и автоматизира много роли, които искат аргументиране, комуникация и координация, се казва в доклада.

Създадени и премахнати работни места в периода 2023-2027 г. Графика: Bloomberg Създадени и премахнати работни места в периода 2023-2027 г. Графика: Bloomberg

75% от допитаните компании са съобщили, че очакват да започнат работа с ИИ технологиите през следващите пет години, които според тях ще елиминират до 26 млн. работни места при позициите за поддържане на архиви и административна дейност – касиери, продавачи на билети, счетоводители и др. В проучването на Световния икономически форум са участвали над 800 компании, които заедно дават работа на 11,3 млн. служители в 45 икономики от целия свят.

Засега ИИ остава по-малка заплаха за работната сила от други макроикономически фактори като забавянето на икономическия растеж, недостигът в снабдяването и инфлацията, става ясно от доклада. Възможности за създаване на нови позиции вероятно ще дойдат от инвестиции, свързани със зеления преход, по-широкото прилагане на ESG (екология, социална дейност, управление, бел. ред.) стандартите и цялостното преориентиране на световните вериги на доставка, се посочва още.

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!