Използването на криптото за престъпления не е бъг, а негова характеристика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
53

Миналата година беше рекордна за базираните на крипто незаконни транзакции

Снимка: Bloomberg

Един от многото пъти, когато съм бил апострофирана по време на панел за криптото, беше, когато твърдях, че то не трябва да се смята за пари, пише колумнистката на Financial Times Джъмайма Кели. Казах, че единствената причина то да се използва, освен за спекулация, е да се купуват наркотици по интернет. Това е абсурдна идея, отвърна апострофиращият; криптото се използва за много повече от това.

Крипто ентусиастите смятат, че е погрешно да се твърди, че то позволява престъпления, тъй като самата технология е „неутрална“, така че не може да бъде обвинявана за каквато и да е незаконна дейност. Но това просто не е вярно: криптото е проектирано като механизъм за плащане, устойчив на „цензура“, който работи извън традиционната финансова система и извън правомощията на регулаторите. Крипто транзакциите не са подложени на същите проверки за откриване на измами, пране на пари или подозрителна дейност, както традиционните. Оперирането извън системата е причината за самото му съществуване. И човек трябва само да погледне как се държи крипто индустрията, за да види, че престъпността не е бъг; тя е нейна характеристика.

Вземете например най-голямата крипто борса в света Binance. В дело, заведено през март срещу борсата, американската Комисия за търговия със фючърси върху суровини (CFTC) твърди, че бившият главен директор по спазването на законодателството на Binance е казал за определени клиенти на крипто борсата: „Моля ви, те са тук за престъпления.“ Служителят на Binance за следене прането на пари, според CFTC, се съгласил: „Виждаме лошите, но затваряме и двете си очи.“

Щеше да е смешно, ако не беше толкова брутално. „Тези борси знаят точно какво правят“, ми казва Стивън Дийл, съавтор на „Пукане на крипто балона“, пише авторката „Те всъщност създават тъмна транснационална разплащателна мрежа, като не е изненадващо, че тя ще бъде използвана от престъпниците. Тя е специално създадена за това.“

Миналата година беше бурна за криптото, като падащите цени изтриха около 1,5 трилиона долара от „пазарната капитализация“ на индустрията, а няколко високопрофилни бизнеса се сринаха. Но въпреки спада на пазара, това беше рекордна година за крипто-базираните престъпления: незаконните крипто транзакции надхвърлиха 20 милиарда долара през 2022 г., според фирмата за анализ на данни Chainalysis, спрямо 18 милиарда долара през предходната година, след огромно увеличение на транзакциите, включващи компании, обект на американски санкции (по-голямата част от базираната в Русия борса Garantex). Рансъмуеър атаките (от хакери, които искат откуп за възстановяване на достъпа до хакнатите файлове – бел. прев.) намаляха на годишна база, но все пак възлязоха на почти половин милиард долара.

Цифрата за незаконните крипто транзакции не само че е „долна граница на оценката“ – тя е много вероятно да нарасне с времето, тъй като Chainalysis идентифицира нови адреси на крипто портфейли, свързани с незаконна дейност – но също така включва само дейност „във веригата“, което означава само транзакции които са записани в блокчейна. Следователно няма да включва „мащабната измама“, за която се твърди, че е извършена на крипто борсата FTX, нито приходите от трафик на наркотици, при който криптото е използвано като средство за плащане.

Цифрата също не включва 23,8 милиарда долара, изпрани чрез крипто през 2022 г. – увеличение с 68% на годишна база. Само в Обединеното кралство Националната агенция за борба с престъпността (NCA) изчислява, че над 1 милиард долара незаконни пари се прехвърлят в чужбина с помощта на криптото всяка година.

„Това, което виждаме, е, че криптото сега се използва като част от методологията относно прането на пари – то е интегрирано в нея“, коментира Ейдриън Сърл, директор на Националния център за икономическа престъпност на Великобритания (NECC). Сърл казва, че въпреки че делът на прането на пари, извършвано чрез крипто, все още е сравнително нисък, се очаква той да се увеличи бързо; то улеснява международните престъпни мрежи в безпрецедентен мащаб.

Поддръжниците на криптото обичат да твърдят, че то може да се използва и за добро. Това е вярно – компанията за анализ на блокчейн данни Elliptic разкри пред FT през април, че 200 милиона долара в крипто са били дарени за про-украински каузи след избухването на войната, като повече от 80 милиона долара от тях са изпратени директно на украинското правителство.

Но това трябва да се постави в контекст: положителните страни винаги ще са по-малко от отрицателните. От около 3,8-те милиарда долара в крипто, които бяха откраднати от хакери миналата година – още един рекорд – около 1,7 милиарда са присвоени от свързани със Северна Корея хакери, според Chainalysis. Тези пари са насочени, твърди ООН, към програмата на режима на Ким Чен Ун за балистични ракети.

В тъмната мрежа – която е „основана на използването на крипто“, според Фил Макинърни, който ръководи отдела за киберпрестъпления в Националния съвет на полицейските началниците (NPCC) на Великобритания – криптото се използва за закупуване и продажба не само на незаконни вещества, но и на 3D огнестрелни оръжия, компрометирани банкови идентификационни данни, фалшифицирани документи и материали, съдържащи сексуално насилие над деца.

Така че по забавен начин въпросният апострофиращ беше прав: криптото не се използва само за спекулации и закупуване на дрога през интернет: използва се и за много по-тежки престъпни деяния, завършва Кели.
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!