Търговска сделка между САЩ и Великобритания е малко вероятна

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
147

Лондон започна преговори със страни извън Съюза, за да покрие приближаващите загуби от Brexit

Президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция в Белия дом във Вашингтон, САЩ, 26 февруари 2020 г.
Снимка: БТА
САЩ и Великобритания обявиха намерението си да сключат търговско споразумение през 2020 г. още преди месец по време на Световния икономически форум в Давос. Американският министърът на търговията Уилбър Рос заяви тогава, че двете държави са със сходни икономики и „партньорството ще бъде лесно за постигане“, пише CNBC.

Въпреки че Лондон е напът да започне търговски преговори с Вашингтон, анализаторите се съмняват в постигането на голяма сделка, предвид предстоящите президентски избори в САЩ, преговорите с ЕС, дебатите за 5G и цифровия данък.

„Очакванията ми не са големи и не мисля, че преговорите ще дадат особен резултат. Съществуват както политически, така и технически пречки, които ще затруднят търговската сделка“, заяви Фредрик Ерикън, международен експерт по търговия в базирания в Брюксел Европейски център за международна политическа икономия (ECIPE).

В края на януари британското правителство обяви, че на Huawei ще бъде разрешено да участва в 5G мрежата на страната, макар и с някои ограничения. Това решение не бе приветствано от Белия дом, където смятат, че китайската фирма представлява заплаха за сигурността. Разногласията продължиха и с решението на Великобритания да даде зелена светлина на политиките си за облагане с данъци технологичните гиганти, които са предимно големи американски фирми. САЩ вярват, че данъкът дискриминира компаниите й.

Мориц Крамер, главен икономически съветник в консултантската агенция Acreditus, сподели, че би трябвало преговорите да минат гладко, но има „редица предизвикателства“. Анализаторът посочи спора за 5G, цифровото данъчно облагане и подхода на президента Доналд Тръмп „Америка на първо място“ като част от пречките.

„Съмнително е, че и двете страни твърдят, че е възможна цялостна сделка през тази година. Сигурен съм, че цялото внимание на САЩ ще бъде погълнато от приближаващите президентски избори, а когато не се занимава с тях, ще работи по преговорите с ЕС “, коментира икономистът.

Като се има предвид обявения период от няколко месеца за сключването на сделка, анализаторите не очакват нищо съществено.

Brexit

Великобритания напусна Европейския съюз на 31 януари, но все още е длъжна да спазва правилата на Блока до края на преходния период, който ще продължи до края на тази година. Междувременно Америка може да договори търговска сделка с тях, но влизането ѝ в сила трябва да е след като приключи преходният период.

През това време британското правителство ще бъде заето да мисли за нови търговски връзки с ЕС. Това би могло допълнително да усложни преговорите със САЩ. „Търговската дискусия между Великобритания и ЕС ще ограничи преговорите със Съединените щати. Например, ако Вашингтон искат сделка за хранителни продукти, то ще трябва да бъдат покрити хранителните стандарти на ЕС, включваща селското стопанство“, заяви представител на консултантска агенция Signum Global.

През 2018 г. общата търговия на Великобритания с ЕС достигна 641.9 млрд. британски лири (755.1 млрд. евро), а общата ѝ търговия със страните извън Съюза възлиза на 657.2 млрд. британски лири (773.39 млрд. евро). Обединеното кралство вече предприе действия за създаване на търговски сделки с различни държави, за да компенсира загубите от напускането на ЕС. Вече се водят преговори с Канада, Мексико и Украйна, но не само.

Постигането на споразумение със САЩ ще засили вече сериозната търговия между двете страни. През 2018 г. презокеанската държава оглави списъка на Великобритания за търговски партньори с общ стокооборот от 190.5 млрд. британски лири (224.2 млрд. евро). Германия остана на второ място, следвана от Холандия и Франция.

Също така, експертът от ECIPE Фредрик Ерикън сподели, че Кралството трябва да гледа приоритетите си, защото печалбите от потенциална търговска сделка със САЩ „няма да могат да покрият загубите от напускането на ЕС при лоши търговски условия“. Той добави: „Едно малко споразумение ще даде възможност на двете страни да постигнат частично целите си и да получат малки икономически печалби, и това е всичко“.

Никлас Поатие, научен сътрудник и експерт по търговията в базиран в Брюксел анализаторска компания Bruegel, заяви, че е „просто невъзможно“ да се компенсира икономическото въздействие на Brexit с американска търговска сделка. „Единният пазар на ЕС е най-добрият търговски блок в света и е с размерите на американския пазар. Освен това, географското положение и интегрираните търговски пътеки играят важна роля“, сподели експертът и подчертава, че САЩ и Великобритания са конкурентни в сектора на услугите.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!