Такситата на Uber ще превземат небето през 2020 г.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
133

Компанията планира да пусне първите си летящи коли в Тексас и Дубай
Снимка: Архив Ройтерс
След като разтърси пазара със своята услуга за наемане на превози, Uber Technologies си поставя за цел да превземе небето със своите летящи таксита, предава Ройтерс.
Технологията ще бъде предоставена от различни партньори, като производителя на хеликоптери Bell или на самолети Embraer. Uber възнамерява да изгради и да управлява мрежа от т. Нар. Vertiports, в които устройствата за летене ще излитат и кацат вертикално. До 2020 г. са планирани тестове в Далас (Тексас) и Дубай. Целта е три години по-късно да може да се стартира с търговската дейност, обяви главният продуктов директор Джеф Холдън по време на конференцията Uber Elevate Summit в Далас този вторник.
Летящите таксита на Uber ще бъдат малки, електрически превозни средства, които ще излитат и кацат вертикално, с нула емисии и ще са достатъчно тихи, за да оперират в градовете.
Тези летателни средства ще намалят времето за пътуване между различни точки значително, твърдят от компанията.
Uber демонстрира интерес към въздушния транспорт в градовете чрез свой стратегически документ през миналата есен, а сега следва и прилагането му. Компанията смята, че улиците са препълнени с коли, а тяхната поддръжка е скъпа.
В началото тя може да получава по 1,32 долара на миля от потребител, което е малко по-скъпо от наемането на UberX за подобно разстояние. В дългосрочен план Uber очаква цената на превозите с летящите таксита да падне доста под разходите за притежание на кола.
И други компании обмислят възможността да предложат въздушен транспорт в градовете. Airbus работи над самите устройства. Китайската компания Ehang възнамерява през тази година да започне също в Далас с тестове на своеобразни огромни дронове, които могат да превозват по един пътник. В понеделник пък бе представен финансиран от съоснователя на Google Лари Пейдж проект за развитие на подобни превозни средства.
По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!