България държи преговорите за Brexit да се водят от ЕС, а не от отделни държави

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
123

Страната ще настоява за неделимост на четирите свободи на движение
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
България държи преговорите за Brexit да се водят от Европейския съюз (ЕС) и Великобритания, а не от отделни държави членки. Страната ще настоява за постигане на „урегулирано“ излизане, което да намали несигурността за гражданите и бизнеса, неделимост на четирите свободи на движение, спазване на принципа „нищо не е договорено, докато не е договорено всичко“, както и на фазовия подход за постигане на „достатъчен напредък“, преди да се пристъпи към преговори за отношенията между ЕС и Великобритания.
Днес Министерският съвет одобри позициите на България за участие в заседанията на Съвет „Общи въпроси“ (27 април 2017 г.) и на Европейския съвет (29 април 2017 г.), които ще се проведат във формат 27 държави членки на ЕС, информира пресслужбата на кабинета.
Цел на заседанията е приемането на Политическите насоки за водене на преговорите с Великобритания за оттегляне от ЕС. Това е първата стъпка в процеса след внасянето на 29 март на формалното уведомление от британското правителство по чл. 50 от Договора за ЕС.
Според приетата днес позиция България подкрепя постигането на споразумение, съдържащо недискриминационен механизъм за защита на правата на гражданите, който да създаде правна сигурност. Ключови за България са защитата на правата на българските граждани във Великобритания, възможните последици за бюджета на ЕС и рисковете за ограничаване на средствата за сближаване, структурните и инвестиционните фондове, повишената несигурност в икономиката и опасността от фрагментиране на Единния пазар, възможната асиметрия в митническото третиране.
Очакваме Великобритания да изпълни всички свои ангажименти, включително по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г., по споразумението с Турция за миграцията и други международни ангажименти, поети по време на членството й в ЕС, казва се в българската позиция.
По статията работи: Надежда Бочева
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!