Тайланд ще екстрадира в САЩ руския търговец на оръжие Виктор Бут

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
476

Апелативният съд на Тайланд реши да бъде екстрадиран в САЩ руският търговец

на оръжие Виктор Бут, съобщиха световните агенции.

Съдът не се съгласи с изводите на наказателния съд, че делото на руснака е политическо и на това основание удовлетвори искането на Вашингтон за екстрадирането му.

43-годишният Виктор Бут, известен като „търговеца на смърт“, нарече това решение провокация и заяви, че то е било взето под натиска на САЩ.

Решението на апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Екстрадирането на Виктор Бут трябва да стане в рамките на три месеца, предаде Асошиейтед прес.

Бут, наричан от мнозина търговеца на смърт, бе арестуван миналия март в хотел в Банкок след директен полет от Москва. Според Вашингтон той е замесен в схема за снабдяване на Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) с оръжие на стойност милиони долари, което впоследствие би могло да бъде използвано за убиването на американци.

Освен за ФАРК 41-годишният бивш офицер от руските военновъздушни сили е подозиран, че е осъществявал доставки и за „Ал Кайда“. ООН разполага с доказателства за това, че е снабдявал също терористични групировки в Източен Тимор, Африка и Южна Америка. Бут забърка и България в оръжеен скандал с организираните от него доставки на оръжия за Ангола.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!