Стресът от пандемията влияе на сексуалния живот

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
90

Ето някои съвети как да се справите със стреса

 

Снимка: Pixabay
Заради пандемията от коронавирус и социалната изолация, много хора са по-стресирани и унили и това влияе на сексуалния им живот. Някои нямат възможност сега да виждат партньора, а други живеят с него, но са изгубили желание за секс. Това се дължи най-вече на напрежението.Стресът и тревожността причиняват повишаване на нивата на кортизол и адреналин (стресови хормони), което потиска сексуалните хормони и затова губите желание за секс, казват експерти пред британския “Cosmopolitan”.

Но не само хормоните са засегнати. Ако сте стресирани и притеснени, сте по-разсеяни и натоварени психически и затова нямате настроение за секс. Влияение оказват и фактори като ниско самочувствие, понижени нива на енергия, по-малък интерес към социализирането с хора и интимността. Тъй като стоите основно вкъщи и не се движите много, може да сте изгубили форма, да не се грижите за себе си както преди и да не се чувствате секси.

Ето как да се справите със стреса и той да не влияе толкова на сексуалния ви живот.

1. Не се притискайте

“Целта на секса трябва да е удоволствието”, казва Кейт Мойл, психотерапевт по секс и връзки. Ако правите секс, но вече не изпитвате удоволствие, помислете защо е така, какво не се получава и какво ново може да опитате. Не се обвинявайте, не приемайте прекалено тежко това, че нямате желание за секс и не ви е толкова хубаво, като преди. Пандемията променя много аспекти от нашия живот, включително и сексуалния.
2. Говорете с партньора

Ако сте под карантина с гаджето, най-важно е да сте открити с него и да обясните как се чувствате. Комуникирайте – това е най-важно за връзката. Обяснете на партньора, че сте стресирани и това ви влияе. Ако имате нещо, с което партньорът може да ви помогне да се почувствате по-добре, кажете му го директно. Например, помолете го да ви помага повече в домашните задължения. Ако живеете сами или сте необвързани, говорете често с най-добрите приятели и споделете притесненията си.
3. Отделете си време за удоволствие

Отделете време за себе си и си позволете да изпитате наслада. Важно е да не изоставяте напълно сексуалния си живот, дори да не сте в настроение. Пробвайте нови неща с партньора, посветете повече време на играта, преди половия акт, за да изпитате повече удоволствие. Ако сте сами – вземете си дълга релаксираща вана и забравете за проблемите. Може да пробвате ново бельо и секси дрехи, за да повдигнете самочувствието си.
4. Оставете телефона и лаптопа

Ако използвате мобилен телефон или стоите на лаптопа, преди да заспите, ще сте още по-стресирани и съвсем няма да ви е до секс. Ако проверявате работни мейли или четете новини за коронавируса, само ще се стресирате повече. Вечер си почивайте.
5. Спете повече

Сънят е много важен за доброто ви здравословно състояние, както и за пълноценния сексуален живот. Здравите хора, които имат здравословни навици за сън, имат повече желание за секс, казва Анабел Найт, експерт по секс и връзки.
teenproblem.net

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!