Страшен скандал между Белгия и Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
227

Става дума за технология, която е от решаващо значение за готовността на ядрените сили

Снимка: Shutterstock

Белгийското правителство блокира сделката за доставка на технология на Обединеното кралство. Става дума за технология, която е от решаващо значение за готовността на ядрените му сили, макар двете страни да са членки на НАТО, съобщи вестник „Таймс”, цитиран от БГНЕС.

Конфликтът е заради специализирана преса с високо налягане, която се използва за обработка на ядрени отпадъци. Произвежда се в Антверпен от американо-белгийската компания EPSI. След като Обединеното кралство напусне ЕС, този продукт трябва да се изнася със специален лиценз от белгийското правителство. Преди това тази процедура имаше формален характер, но този път беше блокирана от вицепремиера Жорж Гилкинет. Политикът представлява партията Ecolo, която се противопоставя на ядрените оръжия и военно-промишленото лоби. Пресата е използвана при производството на ядрени бойни глави в Алдермастън.

Източник от британския флот твърди, че липсата на доставки “няма да повлияе на бойните способности” на британския флот. В Белгия продуктът се характеризира като “без аналог в света”. Според вестника в отговор Лондон заплашва Брюксел да анулира сделката за закупуване на партида картечници, произведени от белгийската компания FN Herstal на обща стойност над £514 милиона (около €600 милиона). Това може да доведе до разпадането на управляващата коалиция в Белгия, тъй като ще застраши заетостта във фабрики в южната част на страната.
fakti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!