Стотици журналисти протестираха срещу опитите на властта да ги притиска

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
56

Събитието се проведе по същото време, по което депутатите гласуваха оставката на Антон Тодоров, който заплаши Виктор Николаев в ефир
Стотици журналисти се събраха тази сутрин пред Министерски съвет в безпрецедентен протест в защита на журналистиката. Колеги от десетки медии отделиха 1 час в студеното време, за да покажат на властта, че са готови да се борят срещу опитите да се заплашват журналист.

Събитието се проведе по същото време, по което депутатите гласуваха оставката на Антон Тодоров и само един час, след като депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че ГЕРБ застава твърдо зад Симеонов, оставка няма да има, а журналистите да ходят да протестират пред работодателите си.

Организаторите от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ – България) искаха да подчертаят, че гилдията няма конкретни искания към властта. Тя просто настоява управляващите да не си позволяват подобно поведение – не само в ефир, но и по „ъглите“, за каквото намекна по-рано тази седмица вицепремиерът Томислав Дончев.

“Ултиматумът на Симеонов не е изолиран случай. Откакто съществува Асоциацията на европейските журналисти сме забелязали много подобни проявления. Но това бе капката, която преля чашата. В един и същи ден законодателната власт, в лицето на Антон Тодоров, и изпълнителната, в лицето на Симеонов, атакуваха правото да се задават неудобни въпроси. Ние сме тук, за да защитим правото те да се задават”, отбеляза председателят на Асоциацията Ирина Недева.

На протеста липсваха призиви за оставки, но имаше лозунги, призоваващи медиите да не мълчат.

Десетки колеги от гилдията се събраха и пред Областната управа във Варна. С демонстрация на микрофони и диктофони върху празен стол те също изразиха недоволството си от поведението на управляващите срещу медиите.
economic.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!