Мей рискува гнева на торите заради коментарите си за нов референдум

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
453

Във вторник британският министър-председател отказа да каже дали би гласувала за излизане от Европейския съюз на нов референдум
Снимка: Архив Ройтерс
Британският министър-председател Тереза Мей и някои от най-високопоставените членове на кабинета ѝ рискуват да разгневят колегите си сред консерваторите със серия от коментари, които поставят под въпрос ангажимента им към Brexit, коментира Bloomberg.
В отделни интервюта от вторник министър-председателят отказа да каже дали би гласувала за излизане от Европейския съюз на нов референдум. В същото време заместникът ѝ Деймиън Грийн заяви, че продължава да вярва, че страната е по-добре да бъде вътре в блока. И двамата настояха, че няма шанс за нов вот.
„Гласувах за оставане заради добри причини по онова време, но обстоятелствата се промениха“, каза Мей за радио LBC. “Открита и честна съм с вас – това, което направих последния път е да проуча всичко и да взема решение и бих направила същото и този път – но няма да имаме нов референдум и това е изключително важно“.
Докато Грийн заяви за Channel 4 News, че все още подкрепя членството на страната в ЕС, финансовият министър Филип Хамънд отхвърли ключово евроскептично искане да задели ресурси за планиране на потенциален провал на преговорите.
По-мекият тон на коментарите – от трима министри, които миналата година се противопоставяха на Brexit – показва предизвикателствата пред Мей, докато тя се опитва да направи и Европа, и компаниите доволни, като в същото време звучи твърда пред торите у дома.
Всяко предположение, че сърцето на министър-председателя не е отдадено на Brexit, може да бъде фатално за шансовете ѝ за оцеляване при опит за преврат в партията ѝ. Въпреки това вероятно то би било прието с радост от бизнеса и политиците, които искат Великобритания да остане на единния пазар или дори да се откаже от процеса на излизане.
През последните дни премиерът и екипът ѝ засилват плановете си, в случай че разговорите се провалят. Преговорите в Брюксел остават блокирани по въпросите около развода, например размера на плащанията за излизането и бъдещето на европейските граждани в страната.
С възобновяването на преговорите около Brexit на фона на слабите очаквания за напредък председателят на Европейския съвет Доналд Туск повдигна възможността те да се провалят. В изказване от белгийската столица във вторник той заяви, че без напредък в преговорите скоро и двете страни „ще трябва да помислят накъде се насочват“.
В статия за The Times в сряда финансовият министър Филип Хамънд заяви пък, че правителството ще бъде подготвено за сценарий „без сделка“, ако разговорите се провалят. То обаче няма да се ангажира с финансиране за спешни митнически мерки твърде бързо.
„Подготвяме се за всеки резултат, ще намерим всяко необходимо финансиране и ще го похарчим само когато е отговорно да направим това“, написа Хамънд. В момента министърът подготвя британския бюджет, който ще бъде публикуван следващия месец.
Повече по темата четете тук!
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
investor.bg


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353