Стотици осъдени за търсене на убежище във Великобритания с малки лодки, включително деца и жертви на трафик

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5
0
99

Според доклад на Оксфордския университет, стотици хора, включително деца и жертви на трафик и мъчения, са осъдени и затворени за пристигане във Великобритания с малки лодки с цел търсене на убежище. Въпреки че проблемът е останал извън общественото внимание, той е подчертан от случая със сенегалския тийнейджър Ибрахима Бах, който е осъден на девет години и шест месеца затвор след като е управлявал претоварена лодка, довела до удавянето на поне четири души.

Докладът “Няма такова нещо като справедливост тук” анализира случаи на затворени за пристигане с “малка лодка” след влизането в сила на Закона за националността и границите (2022), като използва наблюдения на съдебни заседания, заявки за свободен достъп до информация и интервюта. Той установява, че преследванията не са действали като сдържащ фактор за преминаванията през Ламанша и призовава за прекратяване на криминализацията на границата.

Изследването показва, че между юни 2022 г. и октомври 2023 г. 253 души са осъдени за нелегално влизане и седем – за улесняване на влизането, като целта е били хора, управлявали лодките, или такива с имиграционна история във Великобритания. Законът от 2022 г. разшири обхвата на наказанията за нерегламентирано пристигане, като въведе престъплението “нелегално пристигане” с максимална присъда до четири години и увеличи максималната присъда за “улесняване” от 14 години до доживотен затвор.

Арестуваните включват хора от страни с висок процент на предоставяне на убежище, включително Судан, Южен Судан, Афганистан, Иран, Еритрея и Сирия. Организацията Humans for Rights Network е идентифицирала 15 деца със спорна възраст, неправилно третирани като възрастни, като някои от тях са прекарали време в затвор за възрастни.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!