Стотици на протест срещу застрояването.

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
650

Няколкостотин протестиращи се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий и с възгласи ,,мафия" се отправиха към сградата на Парламента в столицата. Протестното шествие е срещу застрояването на планински и черноморски местности. Организирано е от коалиция "За да остане природа в България".

 

“Долу ръцете от природата” скандираха пред Народното събрание протестиращите, а също така и „Всеки ден ще е така до победата”. Има издигнати български знамена и лозунги, на някои от които пише: „Да спасим Иракли”, „Нека остане природа в България”.

 

По думите на Андрей Ралев от коалиция „За да остане природа в България” исканията на участниците в шествието са да бъдат защитени дюните, да бъдат оградени всички защитени територии и да бъдат защитени местностите Корал, Странджа, Камен бряг, Кара дере, Иракли и други.

 

Природозащитниците настояват да се осигури дългосрочна защита на всички Черноморски крайбрежни територии. Възмущението им е породено от сигнали, че на Иракли все още се строи. Възможни решения на проблемите протестиращите виждат както в бъдещи законодателни промени, така и в осигуряването на граждански достъп до административната информация.

 

По думите на един от протестиращите след скандала “Дюнигейт” екологичните организации са получили обещание за достъп до правосъдието, но в парламента продължават да се чува отказ от достъп на българските граждани до общоустройствените планове.

 

Малко преди Нова година се разрази голям скандал с продажба на имот държавна собственост в Несебър.

 

Оказа се, че там във въпросния парцел има редки сиви дюни, които са защитени. Имотът беше продаден от държавата на частно лице, което дни по-късно го беше препродал на пъти по-висока цена на юридическо лице. В сделката изплува и близък до вътрешния министър Цветан Цветанов бизнесмен.

 

Само дни по-късно стана ясно, че в местността Иракли продължава да се строи. След проверка стана ясно, че строителите са в нарушение и работата беше спряна.

 

“Само в България загубихме правото си да се обръщаме към съда, когато не сме доволни от някой общоустройствен план. Това състояние закрепва всички незаконни заменки и продажби за жълти стотинки на най-хубавите природни територии”, заяви протестиращият, цитиран от “Фокус”.

 

Снимка: БТА

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!